Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Το διπλό στοίχημα των τραπεζών μετά την άρση της αβεβαιότητας

Οι Θεσμοί συμφώνησαν με τη κυβέρνηση σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της οικονομίας, κάτι που θα οδηγήσει τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζονται στη σταθερότητα και στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.



Ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο απ’ όλους από τη συμφωνία αυτήν, καθώς υπήρξε εκείνος που έχει πληγεί περισσότερο όλο αυτό το χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη επιτύχει συμφωνία. Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας βρίσκονται προ των πυλών. Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου αναμένεται πως η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που σημαίνει πως το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων θα μειωθεί αισθητά. Ως εκ τούτου το χρήμα θα στοιχίζει λιγότερο στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που στην παρούσα φάση χρηματοδοτούνται από τον ακριβό ELA.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετά και τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες και βρίσκονται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια, με μέσο δείκτη Cοmmon Equity Tier-1 17. Αυτό σημαίνει πως τα πιστωτικά ιδρύματα, απολύτως αξιόπιστα μπορούν να ξεκινήσουν μία σοβαρή προσπάθεια για την επαναφορά καταθέσεων στα γκισέ. Η ανακεφαλαιοποίηση δημιούργησε σημαντικά αποθέματα πρόσθετων κεφαλαίων, τα οποία βελτιώνουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, ενώ συμβάλλουν στη σταδιακή αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τόσο των καταθετών όσο και των επενδυτών.
Το διπλό στοίχημα των τραπεζών μετά την άρση της αβεβαιότητας

Εκτός όμως της ανακεφαλαιοποίησης, οι εκροές καταθέσεων ήταν το στοιχείο που χαρακτήρισε την ελληνική τραπεζική αγορά στη διάρκεια του 2015 και που στοίχισε περισσότερο απ’ όλα όσα συνέβησαν εκείνη τη χρονιά στις ελληνικές τράπεζες. Η υποχώρηση των καταθέσεων από τον Δεκέμβριο τον 2014 ως τον Ιούνιο 2015 ήταν 47 δισ. και αντισταθμίσθηκε από τη στήριξη εκ μέρους του Ευρωσυστήματος, η χρηματοδότηση από το οποίο διαμορφώθηκε στα 127 δισ. στο τέλος Ιουνίου του 2015, από 45 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014.

Οι πάντες αναμένουν τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με τα capital controls. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εκτιμάται πως θα αμβλυνθούν, στην προσπάθεια να εισέλθουν μετρητά στα ταμεία των τραπεζών. Έτσι οι περισσότεροι μιλούν για χαλαρότερες νόρμες που θα χαρακτηρίζουν το νέο χρήμα, ακόμα και για τους μισθούς οι οποίοι κατατίθενται στους λογαριασμούς των ιδιωτών.

Μέσα σε ένα εύρος χρόνου η χώρα θα συμμετάσχει επίσης στο QE αντλώντας περαιτέρω ρευστότητα. Καθώς τα ταμεία του κράτους θα παραλάβουν κεφάλαια (τη δόση) κάποιοι προμηθευτές του Δημοσίου θα αποπληρωθούν ενισχύοντας περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά και προς όφελος του τραπεζικού συστήματος.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι οι αποφάσεις για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, οι οποίες θα μεταβάλουν πλήρως τους ισολογισμούς των τραπεζών εξυγιαίνοντας στο μέγιστο βαθμό τα τραπεζικά συστήματα.

Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν τις τράπεζες να διαθέσουν την απαραίτητη ρευστότητα, τροφοδοτώντας την οικονομία, η οποία με τον τρόπο αυτόν θα περάσει ταχύτερα και ασφαλέστερα στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

Ήδη οι τράπεζες ξεκινούν εκστρατείες επαναφοράς καταθέσεων κυρίως των μετρητών που βρίσκονται στα στρώματα και ή δυνατόν και καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Αυτό θα συμβεί με νέα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες πέρα από τα κίνητρα που θα δίδουν, θα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην απελευθέρωση των capital controls. Οι τράπεζες ήδη προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Τρέχουν προγράμματα προϊοντικά για ιδιώτες αλλά και προγράμματα χορηγήσεων για επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως σημαντικό τμήμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών έχει δημιουργηθεί σε επιχειρήσεις, διότι αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που δημιουργούνται με τη σειρά τους από προβλήματα ρευστότητας των πελατών τους. Και τελικώς όλος αυτός ο φαύλος κύκλος υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα οι τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι. Θεωρούν πως το τρέχον μείγμα των νέων μέτρων είναι προσωρινό και πως αργά ή γρήγορα η χώρα θα καταλήξει σε ένα άλλο μείγμα που θα της επιτρέψει να βγει μπροστά. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν περίπου 130% σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το 2015 όταν ξεκίνησε από το 100%. Ο πήχυς μπαίνει ψηλά και όσοι γνωρίζουν λένε πως ο δείκτης αυτός μπορεί να φθάσει εύκολα στο 110%.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αν και παραμένει αυξημένος, ο ρυθμός του είναι αισθητά μικρότερος. Στον βαθμό που η ανάπτυξη θα ξεκινήσει από φέτος, αναμένεται προς το τέλος του έτους να σταματήσει και η αύξηση αυτή.

Στον βαθμό που όλα τα παραπάνω αρχίσουν να συμβαίνουν θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα υπάρξει σαφέστατη αντανάκλαση και σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά στις τιμές των μετοχών των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα ο τραπεζικός κλάδος θα αρχίσει να ανακάμπτει αποζημιώνοντας μερικώς όσους εμπιστεύθηκαν τις ελληνικές τράπεζες και τοποθετήθηκαν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Συγχρόνως οι τράπεζες αναμένεται να προσελκύσουν και άλλους επενδυτές, οι οποίοι θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com