Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Παραμένουν τα «αγκάθια» για τη δόση

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες, έτσι ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση των 7,5 δις τον επόμενο μήνα.



Ήδη, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Τα ζητήματα που είναι ανοικτά, είναι ουσιαστικά δύο, αφού το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι επιλύεται. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, «κόκκινα» δάνεια και ΕΚΑΣ αποτελούν τα δύο αγκάθια. Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, χθες συζήτησαν η κυβέρνηση με τους δανειστές την καταβολή στους χαμηλοσυνταξιούχους ισόποσου επιδόματος (από το «υπό σύσταση» νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στη θέση του ΕΚΑΣ, το οποίο «λογιστικά» θα χάσουν από την 1/1/2016. Ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη.

Στις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης περιλαμβάνονται, ακόμη, η ακαριαία αύξηση, από 1/1/2017, των εισφορών 45.000 επαγγελματιών ? ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, η παροχή της έκπτωσης 50% στις εισφορές των επιστημόνων σε εισοδήματα από 7.033,01 ευρώ έως 10.000 ευρώ (αντί των 13.000 ευρώ) και έλεγχος της διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, μετά την ενοποίησή τους υπό τον ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι εταίροι ζητούν ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην υπάρχει καμία εξαίρεση για όσους επιτηδευματίες μικρών κοινοτήτων είναι και αγρότες, και να μειωθεί η έκπτωση 50% στις εισφορές που ισχύει για τους νέους επαγγελματίες από τις 13.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια ο Γ. Σταθάκης σημείωσε πως η Αθήνα δεν δέχεται να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία (funds) εκείνα που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους Θεσμούς την απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί ένα «ενδιάμεσο» σύστημα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com