Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Σχέδιο εξόδου στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2017

Θετικά υποδέχθηκε, η ελληνική αγορά ομολόγων τις εξελίξεις: Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν κάτω από το κρίσιμο «φράγμα» του 7%, ενώ κοντά στο 6,7% προσγειώθηκε η απόδοση στους πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους.



Βρέθηκε δε κάτω από τα επιτόκια στα δεκαετή για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο, εξέλιξη που αποτελεί σημάδι ομαλοποίησης στην αγορά. Αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη δεν απέκλειαν η πρόσβαση στις αγορές να ξεκινήσει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ώστε έως τα τέλη του 2018 να υπάρχει πρόσβαση με «λογικά επιτόκια». Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές εκτιμούσαν χθες και κυβερνητικές πηγές.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014 βρέθηκε χθες και το ελληνικό ασφάλιστρο κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (CDS ή Credit Default Swap) υποχωρώντας στις 844 μονάδες βάσης.

Η επιστροφή στις αγορές, με λογικά επιτόκια, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα αλλά και τους πιστωτές: Μπορεί ο δανεισμός από την Ευρωζώνη να είναι πάντα φθηνότερος, αλλά με την έναρξη ομολογιακών εκδόσεων από την Ελλάδα, που θα τις απορροφήσουν ιδιώτες επενδυτές, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων.

Κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλοποίηση των συνθηκών δανεισμού στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα στη χώρα, ενώ θα αυξήσει την εμπορευσιμότητα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και κατ' επέκταση την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς. Άλλωστε οι εκδόσεις σε συνδυασμό με μια συνετή πορεία σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην οικονομία, μπορούν να συμπιέσουν περαιτέρω τα επιτόκια και να αποτελέσουν καταλύτη για την αλλαγή του κλίματος στη διεθνή αγορά, απέναντι στη χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου το 2014, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στην αγορά βρισκόταν κάτω από το 6%, με αναλυτές να επισημαίνουν πως η σταδιακή υποχώρηση της απόδοσης σε επίπεδα κάτω από το 7% ξεκινά εκ των πραγμάτων να γεννά σκέψεις για έξοδο στις αγορές.

Αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη εκτιμούσαν χθες πως οι πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, στο τέλος του προγράμματος, είναι πολύ μεγαλύτερες, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση ως τα τέλη του 2018. Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «spreads», α

 
website counter
friend finderplentyoffish.com