Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βιέννη, θα μπορούσε να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Αυτό, προσθέτει το δημοσίευμα, θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.
Νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν θεωρούνται πιθανά, καθώς η ΕΚΤ ενίσχυσε το πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης με δυναμικό τρόπο τον περασμένο Μάρτιο και Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα περιμένουν πιθανότατα να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών, πριν αποφασίσουν αν θα αναλάβουν πάλι δράση, αναφέρουν αναλυτές. Ορισμένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, όπως κυρίως η χορήγηση πολύ φθηνών δανείων στις τράπεζες και οι αγορές εταιρικών ομολόγων. Επιπλέον, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν γενικά ενθαρρυντικά. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με έναν εύρωστο ρυθμό 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει καλά νέα, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούν ότι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη θα μείνουν αμετάβλητες ή θα αυξηθούν. Παρά ταύτα, οι οικονομολόγοι αυτοί θεωρούν ότι η ανακούφιση θα είναι βραχύβια, με δύο στους τρεις να προβλέπουν ότι τελικά θα χρειασθεί περισσότερη νομισματική χαλάρωση.
Μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στις τρεις τελευταίες τριμηνιαίες εκθέσεις, μόνο το 9% των οικονομολόγων προβλέπουν νέα πτωτική αναθεώρηση την Πέμπτη για το 2016 και το 2018 και μόλις 11% θεωρούν το ίδιο για το 2017. Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωνόταν στο 0,1% για το 2016, στο 1,3% για το 2017 και το 1,6% για το 2018, έγιναν τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός στην Ευρωζώνη (με βάση διαπραγματεύσεις) αυξήθηκε 1,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, το χαμηλότερο ποσοστό από την καθιέρωση του ευρώ.