Ένα "μαγικό χάπι", που παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση στις επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής, επέτρεψε σε παχύσαρκους ενήλικες να χάσουν περίπου το 7% του βάρους τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής δοκιμής που έγινε στις ΗΠΑ.
Το χάπι δεν περιέχει κάποια θαυματουργή φαρμακευτική ουσία αλλά ένα... μπαλόνι που φουσκώνει στο στομάχι, εμποδίζοντας τον ασθενή να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής.
"Το σύστημα με τα μπαλόνια μπορεί να βοηθήσει τους παχύσαρκους να χάσουν δυο φορές περισσότερο βάρος απ' ότι αν άλλαζαν τρόπο ζωής", εξήγησε ο Δρ. Σέλμπι Σάλιβαν, ο διευθυντής του τμήματος γαστρεντερολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Μισούρι.
Ο Σάλιβαν, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, έκανε λόγο για "σημαντικά αποτελέσματα", δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δυσκολεύονταν πάρα πολύ να χάσουν βάρος μόνο με δίαιτα και γυμναστική.
Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους στην Εβδομάδα Ασθενειών του Πεπτικού (DDW), το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και γαστροεντερικής χειρουργικής που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Παλαιότερες κλινικές δοκιμές αυτού του νέου συστήματος, που δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού στους ασθενείς, έδειξαν παρόμοια απώλεια βάρους. Στη δοκιμή του Δρ. Σάλιβαν μετείχαν 347 άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος 30-40 (ο φυσιολογικός ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5-25). Οι μισοί από τους εθελοντές κατανάλωσαν συνολικά τρεις κάψουλες, δηλαδή μια κάθε τρεις εβδομάδες. Το μπαλόνι που περιείχαν οι κάψουλες φούσκωσε κατόπιν με άζωτο, μέσω ενός καθετήρα.
Οι άλλοι μισοί ασθενείς κατάπιαν χάπια που δεν περιείχαν μπαλόνια.
Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Obalon ως εναλλακτική λύση στο γαστρικό δακτύλιο ή το γαστρικό μπαλόνι γιατί δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, ούτε αναισθησία.
Η θεραπεία διάρκεσε έξι μήνες. Οι ερευνητές διαπίσωσταν ότι κατά μέσο όρο οι ασθενείς που κατάπιαν τα μπαλόνια έχασαν το 6,81% του βάρους τους, έναντι του 3,59% της άλλης ομάδας. Μάλιστα οι πρώτοι είδαν να βελτιώνεται η αρτηριακή πίεσή τους και η "κακή" χοληστερόλη (LDL).
Το "μπαλόνι σε κάψουλα" δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση στις ΗΠΑ από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά κυκλοφορεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Μεξικό και τη Μέση Ανατολή.