Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΛΕΕΙ Η ΑΓΟΡΑ

Υστερα από το «κλείσιμο» της πρώτης αξιολόγησης, και τη δέσμευση των Ευρωπαίων να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, τα βλέμματα όλων στρέφονται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας.



Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στην «Η» επισημαίνουν πως η συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί να τερμάτισε την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της, εάν δεν συνοδεύεται από μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα αλλάξουν την ψυχολογία και θα δώσουν προοπτική στις επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, την ασθενική ζήτηση και την υπέρμετρη φορολόγηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, και την ικανότητα της χώρας να «γυρίσει σελίδα» το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και χρειάζεται πολλή δουλεία για να πάρει μπροστά η οικονομία. Είναι βέβαιο ότι μέχρι να υπάρξει αισθητή βελτίωση της κατάστασης θα περάσει χρόνος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Γρηγόρης Μικρογεύματα, Βλάσσης Γεωργάτος. Και αυτό γιατί το βαρύ φορολογικό πακέτο που επέλεξε η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της κατανάλωσης, υπονομεύοντας την ανάκαμψη που επιχειρείται.

Πολλοί μάλιστα φοβούνται πως η καταιγίδα φόρων που έρχεται ήδη από την 1η Ιουνίου και θα επιβαρύνει πολλά είδη θα καλλιεργήσει το έδαφος για εκτόξευση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Το κίνητρο για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΨΑ, Μιχάλη Τσαούτο θα μεγαλώσει, πλήττοντας τις συνεπείς επιχειρήσεις και στερώντας πολυτιμα έσοδα από τα ταμεία του κράτους.

«Είναι πολύ πιθανό, όσοι μπορούν να φοροδιαφύγουν και να μην κόβουν απόδειξη θα το κάνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ανάλογη είναι η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Ελινόιλ, Γιάννη Αλιγιζάκη, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία για την αύξηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, αφού η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα διευρύνει σημαντικά τη διαφορά μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης. Παρόμοιος προβληματισμός υπάρχει στους κλάδους των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων, όπου το λαθρεμπόριο οργιάζει λόγω της υψηλής φορολογίας, παρά τις συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

Ανάκαμψη με νέες επενδύσεις
Διέξοδο... στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί θεωρείται πως μπορεί να υπάρξει κυρίως μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων, πρωτίστως στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Με δεδομένο ότι η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τη δεδομένη στιγμή δεν είναι εφικτή, ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα ως το 2020 θα πρέπει να εισρεύσουν ως και 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να εδραιωθεί μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και να βγει οριστικά ο τόπος από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η απελευθέρωση των αγορών, που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και η παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, τα οποία θα αποτελούν μαγνήτη για τα διεθνή και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Ο ΣΕΒ, πάει ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως χρειάζεται φορολογικό πλαίσιο οριζόντιας στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων (π.χ. μέσω υπεραποσβέσεων), για να κινητοποιηθούν και οι εγχώριοι παραγωγικοί πόροι.

Τα κίνητρα αυτά, όπως λέει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, είναι αναγκαία και για να αντισταθμίσουν τα ελλείμματα στο θεσμικό πλαίσιο, που κάνουν δύσκολη την προσέλκυση επενδυτών λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, οι συνεχείς αλλαγές του φορολογικού συστήματος, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, η τεράστια γραφειοκρατία και η παρεπόμενη αδιαφάνεια, η δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, η ανυπαρξία λειτουργούσας αγοράς ακινήτων, κ.ο.κ.

«Κλειδί» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ιδιαίτερο βάρος εκτιμάται πως πρέπει να δοθεί και στην αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης, η οποία εξακολουθεί να δίδεται με χαμηλούς ρυθμούς και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 6 δισ.

Οπως λένε εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες, η κίνηση αυτή θα δώσει βαθιές «ανάσες» στην αγορά και θα επιτρέψουν σε αρκετές επιχειρήσεις, να ξεπαγώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, εντός και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών, Χρ. Σακελλαρίδη, η εξόφληση των επιστροφών ΦΠΑ που οφείλει το Κράτος προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις θα περιορίσει την ασφυξία και θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές, οι οποίες τελευταία αρχίσουν και παρουσιάζουν σημάδια στασιμότητας.

Από εκεί και πέρα, εκτιμάται πως πρέπει να γίνει σταδιακή άρση των capital controls, να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια που γίνεται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να γίνει σωστή διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους στην υγιή οικονομία, δίνοντας συγχρόνως και ένα οριστικό τέλος στους «σκελετούς» που λειτουργούν σε βάρος των λοιπών επιχειρήσεων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com