Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Σάββατο, 4 Ιουνίου OMAR FARUK TEKBILEK & FRIENDS

Συμμετέχουν ως Special guests οι :

Φωτεινή Βελεσιώτου
Φώτης Θεοδωρίδης
Θεόφιλος Πουταχίδης-- ποντιακή λύρα


ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ





«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σʼαυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη». Omar Faruk Tekbilek

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης ο οποίος παίζει νέι, , μπαγλαμά, ούτι και κρουστά. Η μουσική του έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες .
Η πολύ-ποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell , Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και άλλους πολλούς .
Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά..
Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο, σε συνεργασία με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες .
Συντελεστές :
Omar Faruk Tekbilek—neι , κρουστά, φωνή
Bahadir Sener - - κανονάκι
Γιάννης Παπαϊωάννου -- ούτι, μπουζούκι
Βαγγέλης Καρήπης - κρουστά
Κώστας Μερετάκης - - κρουστά
Γιάννης Δημητριάδης-- πιάνο, keyboards

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ
Μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια με τη γνήσια λαϊκή φωνή,που παραπέμπει στις μεγάλες γυναίκες φωνές του παρελθόντος ( πολλοί την ονομάζουν νέα Σωτηρία Μπελλου.. ) Αρχικά γνωστή κυρίως από συμμέτοχες της σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών και από τις εμφανίσεις της σε διαφορές ρεμπέτικες σκηνές της Θεσσαλονίκης , έγινε ευρέως γνωστή το 2008 με το τραγούδι του Γιώργου Καζαντζή «Μέλισσες « και πρόσφατα με « Διωδία « Εχει συνεργαστεί με Γιώργο .Καζαντζή, Μανώλη Μητσιά, Γιώτα Νεγκα ,Λιζεττα Καλημέρη, Μέλινα Κανά, Παντελή Θαλασσινό, Μίλτο Πασχαλίδη κ.α
ΦΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ φωνη
Ένας ανήσυχος, πολυτάλαντος καλλιτέχνης .Ξεκίνησε να τραγουδά το 1990, κάνοντας αρχή με τους «Φυγάδες « και πέρασε στους «Απέναντι « που δημιούργησε μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου το 2001 ( ο πρώτος τους δίσκος έχει γίνει τριπλά πλατινένιος.) Από το 2007 ακολουθεί με επιτυχία την σόλο καριέρα ,ενώ το 2010 δημιουργεί στην Θεσσαλονίκη την γνωστή μουσική σκηνή «Ξέφωτο" όπου εμφανίζεται τακτικά με το σχήμα του , και φιλοξενεί καταξιωμένους αλά και νέους καλλιτέχνες Έχει συνεργαστεί με Καίτη Χωματά , Μελίνα Κανά, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Βασίλη Λέκκα, Χρήστο Μητρέντζη, Ανδρέα Καρακότα, Κώστα Πρατσινάκη, Γιώργο Καζαντζή,κ.α
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ,ποντιακή λύρα

Ενας από τους γνωστότερους νέους καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής , εξαιρετικός δεξιοτέχνης της λύρας , με την οποία ερμηνεύει παραδοσιακούς σκοπούς αλλά και δίκες του συνθέσεις .Η πρώτη του εμφάνιση στο Μόναχο το 1993 ,δίπλα στους θρυλικούς Χρύσανθο και Χρήστο Χρυσανθακοπούλο, σημάδεψε την καλλιτεχνική πορεία του
Εχει συνεργαστεί με πάμπολλους επωνύμους πόντιους καλλιτέχνες ενώ παράλληλα διευρύνει τις μουσικές του ανησυχίες στον τομέα της μουσικής για το θέατρο ( παρουσία στην Λυσιστράτη σε ελεύθερη μεταφορά στα ποντιακά του Κ.Διαμαντιδη ,κοντά στην Ελένη Γερασιμίδου


Πληροφορίες

Ωρα έναρξης 9.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΔΙΑΚΕΚΡΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 35 ΕΥΡΩ ( 18 *), Α ΖΩΝΗ: 30 ΕΥΡΩ ( 15 * ) , Β ΖΩΝΗ 25 ( 12 * ) Γ ΖΩΝΗ 18 ( 10 * )
*Φοιτητικό ,κάτοχοι κάρτας ανεργίας
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ( πληροφορίες 2130 895938-9 )
Και στα εκδοτήρια της Πλ. Αριστοτέλους
Ηλεκτρονικά – www.tch.gr
--
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης της Μεσογείου που πλέον ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Η μουσική του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.
Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρός με τη μουσική, καθώς η οικογένεια του ήταν επί το πλείστον οργανοπαίκτες. Σε ηλικία οκτώ ετών ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα παίρνοντας πτυχίο στο κaval, ένα μικρό διατονικό φλάουτο. Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο με τη σκέψη και την προοπτική να γίνει Ιμάμης. Μέχρι τα δώδεκα του χρόνια, ήξερε να παίζει φλάουτο, μπαγλαμά, νέι, ζουρνά, ούτι και κρουστά ενώ από τα 13 του χρόνια θεωρείτο επαγγελματίας μουσικός.
Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα εγκαταλείπει το σχολείο. Στην Πόλη, έρχεται σε επαφή με τους Δερβίσηδες του παλαιού Σουφιστικού Τάγματος Mavlevi. Ο Omar δεν προσχώρησε στο Τάγμα, όμως ο αρχιμουσικός και δεξιοτέχνης του ney, Gunduz Kutbay, έγινε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και δάσκαλος.
Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικισμό των Δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με τη ψυχή στη μουσική τους. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους, τα πάντα αλληλεπιδρούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν ιστό. Η μουσική, η κίνηση και ο χορός αποτελούν απλώς ένα μέσο για να φτάσει ο χορευτής στη μεταφυσική εμπειρία. Πρόκειται για μια λατρευτική σχέση που βασίζεται στην αγάπη αλλά και ταυτόχρονα στην ταπείνωση του “Εγώ”. Μέσα από τις μουσικές του εξερευνήσεις και την πίστη στις παραδοσιακές αξίες της Aνατολής, ο Omar Faruk Tekbilek μετά το ταξίδι του και τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζεται από το δυτικό ήχο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του "παγκόσμιο" μουσικό. Η διαμονή του στις Η.Π.Α σήμανε και τη δημιουργία του συγκροτήματος “The Sultans”, με Έλληνες, Τούρκους και Αιγυπτίους μουσικούς. Αν και η μπάντα είχε στοιχεία από την pop μουσική, γρήγορα προσάρμοσε τον ήχο της στα ανατολικά - μεσογειακά μουσικά μέτρα, κάτι που προσέλκυσε αρκετούς ακροατές- φίλους της ανατολικής μουσικής στη Δύση.
Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς της Τουρκίας ξεκίνησε να περιοδεύει σε Ευρώπη και Αυστραλία. Παρόλο που είχε ήδη κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με τους “Sultans”, η καριέρα του δεν θα άλλαζε ριζικά, ούτε θα είχε εκτοξευθεί αν δεν είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον μουσικό Brian Keane, το 1988. Μαζί του, ηχογράφησε 6 δίσκους και οι συναυλίες –συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο.
Ο Omar Faruk Tekbilek κατάφερε με τη πάροδο των χρόνων να παντρεύει στοιχεία και ήχους απ’ όλο τον πλανήτη. Η πολυποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell και τους Glen Velez, Simon Shaheen, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και Steve Shehan. Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Περιοδεύει ανά το κόσμο και φυσικά είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά. Και ως προς το φιλοσοφικό στοχασμό των Sufi: “Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι η Sufi πλευρά της μουσικής είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο το κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία πιστεύουν, ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στη λατρεία μας γι’ Αυτόν, ενώ η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων.” Ο Omar έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο "Best Artist of the Turkish Music Award 2003" και ήταν υποψήφιος για το βραβείο "BBC Word Music Award" στην κατηγορία Middle East. Έχει βραβευτεί με το "US Golden Belly Musician of the Year Award" το 1998 και το 1999, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για την ανθρωπιστική και φιλειρηνική του δραστηριότητα.





 
website counter
friend finderplentyoffish.com