Τη στιγμή που μεγάλοι δήμοι του εξωτερικού, όπως το Παρίσι, επανακτούν την ύδρευση από ιδιωτικές εταιρείες, στη Θεσσαλονίκη προωθείται το αντίθετο. Κάτι που είναι αντίθετο και στην κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά τα κοινωνικά αγαθά. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν οι ομιλητές ημερίδας για το νερό, που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Υδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΣΕΕΥΑΘ).
Κάθε ιδιωτικοποίηση της διάθεσης του πόσιμου νερού προσκρούει και είναι αντίθετη στο πνεύμα των ισχυουσών διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς απαγορεύεται να είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Λαμτζίδης.
Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, επισημαίνει ότι, καθώς ο ιδιώτης επιχειρηματίας προσβλέπει στο κέρδος και στην αύξηση των πωλήσεων, λογικό είναι να μην ασκήσει πολιτική εξοικονόμησης νερού, ενώ αναμενόμενη θα είναι και επιβολή αύξησης της τιμής του νερού.
Αντίθετο στην πώληση της ΕΥΑΘ είναι και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που εκφράζει φόβους ότι εκχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών και της διαχείρισης της ΕΥΑΘ θα φέρει συνεχείς και αλόγιστες αυξήσεις τιμολογίων, απώλεια κάθε μορφής δημόσιου ελέγχου στις αναπτυξιακές στοχεύσεις του οργανισμού, όπως στον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την επέκταση δικτύων και εγκαταστάσεων, καθώς και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.