Στο σημείο μηδέν εξακολουθεί να βρίσκεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί, ναυάγησαν ή «πάγωσαν», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος παρά τις κατ' εξακολούθησιν σχετικές κυβερνητικές διακηρύξεις.
ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι υποθέσεις των δικηγόρων και των μηχανικών, τις οποίες είχε αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η πρώτη αφορούσε την προβλεπόμενη υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο εκεί όπου εκδικάζεται μια υπόθεση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται δουλειά στους τοπικούς δικηγόρους, αλλά και να υποχρεώνοναι ενίοτε οι πελάτες να χρεώνονται διπλά, σε περίπτωση που έχουν άλλον δικό τους δικηγόρο, στην πόλη όπου ζουν. Η Επιτροπή τελικώς δικαίωσε τους δικηγόρους.
Η δεύτερη υπόθεση των μηχανικών και συγκεκριμένα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που επιβάλλει κατώτατες τιμές στους αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, αν και δεν δέχεται να τους εγγράψει ως μέλη του, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Αλλά και η κεντρική διοίκηση, που έχει αναλάβει να εφαρμόσει την Οδηγία για τις υπηρεσίες, κατ' εντολήν της πολιτικής ηγεσίας, εμφανίζεται εντελώς απρόθυμη να θίξει τα κεκτημένα.
Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να συσταθεί νέα επιτροπή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να προωθήσει το θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας.
Όπως όμως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, επί της ουσίας το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας. Για παράδειγμα, οι ελάχιστες καθοριζόμενες αμοιβές έχουν θεσπιστεί από το κράτος και αυτό μπορεί να τις καταργήσει, αν θέλει, με νέο νόμο. Δεν είναι άλλωστε θέμα εσωτερικής αγοράς, με την οποία ασχολείται η Οδηγία, αλλά θέμα ανταγωνισμού, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.