Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 11 δισ. σε μόλις τρεις μήνες

Φορολογικός... Γολγοθάς έρχεται για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρηματίες και μάλιστα με αναδρομικές υποχρεώσεις που τίθενται σε ισχύ αμέσως μετά τις εκλογές.



Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης παρουσιάζει τους φόρους που έρχονται και υπολογίζει ότι ο λογαριασμός στο τέλος του χρόνου θα εκτοξευτεί στα 11 δισ. ευρώ. Τα 3,6 δισ. ευρώ πρόκειται για αναδρομικούς φόρους. Πιο συγκεκριμένα:

• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Επιχειρήσεις: Προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100% όσον αφορά στις Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, λοιπές κοινοπραξίες, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος. Αντιθέτως, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για τις προσωπικές επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες - Ετερόρρυθμες) και τις αστικές εταιρείες θα ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 (χρήση 2015).

• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Αγρότες: Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, με αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015) για τη χρήση του 2014. Ουσιαστικά, με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

• Συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών: Ο συντελεστής επί των εταιρικών κερδών, με περίοδο αναφοράς τη χρήση του 2014, θα ανέλθει στο 29% από 26% που ίσχυε μέχρι πρότινος, μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (όλα τα νομικά πρόσωπα / κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις όπως οι Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ και όποιες Ο.Ε. - Ε.Ε. δεν έχουν απλογραφικά βιβλία). Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξαιρούνται οι προσωπικές (Ο.Ε. και Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία) και οι ατομικές επιχειρήσεις.

• Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή κατά 30%, από το 10% στο 13%, του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Επιπλέον, ο φόρος αυτός επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.

• Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς (αναδρομική ισχύ από 1/1/2015) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

• Αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (100 δόσεις): Μεταβολές θα επέλθουν και στις ισχύουσες, πριν από τη ψήφιση του ν. 4336/2015, διατάξεις του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία). Με το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης θα θεσμοθετηθεί η αύξηση στο 5% (από το 3% που ίσχυε μέχρι τώρα) του επιτοκίου για οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ.

• Μείωση ακατάσχετου ορίου: Μειώνονται όλα τα όρια για τις κατασχέσεις στα 1.000 ευρώ, ενώ το υπερβάλλον του νέου ορίου ποσό θα κατάσχεται στο σύνολό του.

• Κατάργηση Εκπτωσης Φόρου Εισοδήματος: Σύμφωνα με τις ψηφισθείσες διατάξεις καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ύστερα.

• Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών 30% από την 1η Οκτωβρίου στα νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κως, ενώ από την 1/6/2016 καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Οι υφιστάμενοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν μόνο στα πλέον απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

• Καταβολή ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και να καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε δόσεις εντός του 2015.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com