Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το προσφυγικό πρόβλημα απο την ανθρωπιστική πλευρά του. Στην πραγματικότητα όμως για πολλά κράτη της κεντρικής Ευρώπης και κυρίως την Γερμανία, είναι... ευλογία.
Οι πρόσφυγες στην πραγματικότητα θα τους προσφέρουν πνοή στην οικονομία, θα τονώσουν την εσωτερική ζήτηση, θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, θα γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια των ασφαλιστικών φορέων και -το κυριότερο-θα προσφέρουν μία πολύ "φθηνή" λύση στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά εκατομμύρια γερμανοί αντιδρούν.Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι βιβλία που εκδίδονται με περιεχόμενο εναντίον των μεταναστών γίνονται μπεστ σελλερ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία, στο τέλος του 2014 αυξήθηκε κατά 0,5% και έφτασε στα 81,2 εκατομμύρια κατοίκους.Ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 430.000 άτομα σε σύγκριση με 244.000, το 2013. Αυτό για μία χώρα που γερνά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θαύμα. ¨Όμως η γερμανική στατιστική υπηρεσία έβαλε τα πράγματα στην θέση τους: απέδωσε την αύξηση στην «ισχυρή αύξηση της μετανάστευσης". Παράλληλα επισήμανε ότι καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις γεγονός που αντανακλά τη γήρανση του πληθυσμού.
7,5 εκατ. πρόσφυγες
Περίπου 550.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2014 σε σύγκριση με 429.000 το προηγούμενο έτος, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μεταναστών στη χώρα σε 7,5 εκατομμύρια, ή 9,3% του συνολικού πληθυσμού.
Οι τρελές... business με τους πρόσφυγες
Η Γερμανία είναι ένας πρωταρχικός προορισμός για τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η χώρα αναμένει τουλάχιστον 800.000 μετανάστες να φτάσουν φέτος - και ενδεχομένως ακόμη και μέχρι ένα εκατομμύριο.
Και φυσικά με βάση αυτή την μαζική ροή προσφύγων στήνεται ένα τεράστιο οικονομικό παιγνίδι που ξεκινά από τις μπίζνες στην εστίαση και καταλήγει στην στέγαση. Παράλληλα , και τα οφέλη στα δημόσια οικονομικά είναι τεράστια τόσο από έσοδα που θα προκύψουν από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και από την αναστροφή της δημογραφικής πυραμίδας που οδηγούσε στο μέλλον σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πριν λίγες μέρες ο σύνδεσμος κατασκευαστών κατοικιών επισήμανε την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για φθηνές και προσιτές κατοικίες προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Ζήτησε μάλιστα να αλλάξουν οι διαδικασίες ώστε να εκδίδονται ταχύτερα οι οικοδομικές άδειες αλλά και η αναθεώρηση των προτύπων κατασκευής των κατοικιών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της κατασκευής και φυσικά να περιοριστεί το κόστος.
Πιο ξεκάθαρος ήταν ο κ. Jens Weidmann, ο οποίος δήλωσε ότι η τρέχουσα εισροή προσφύγων είναι μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας. Προφανώς ,ο γερμανός τραπεζίτης γνωρίζει ότι ο ρυθμός των γεννήσεων στην χώρα του , είναι ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Αυτό ήδη έχει προβληματίσει τους γερμανούς εργοδότες και για αυτό τα μεγαλύτερα συνδικάτα τους θεωρούν θετικές της πρωτοβουλίες της καγκελαρίου.Ήδη εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι έως το 2016 από τους πρόσφυγες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εργάζονται 460.000 άνθρωποι.Μάλιστα προσδοκούν ότι σε τέσσερα χρόνια, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο επιπλέον άτομα. Αυτοί θα ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα προσφέροντας εισφορές και βελτιώνοντας την σχέση εργαζόμενων:συνταξιούχων η οποία τα προηγούμενα χρόνια επιδεινώνονταν συνεχώς. Παράλληλα, τα 2 δισ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν σε δράσεις που αφορούν στην εκμάθηση της γλώσσας αλλά σε επαγγελματική κατάρτιση θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση με προφανή οφέλη για ολόκληρη την γερμανική οικονομία. Και φυσικά, θα συμβάλλουν στο να διατηρηθούν οι μισθοί σε ανεκτά επίπεδα για τους εργοδότες.
Ικανοί για εργασία
Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπιζε με δέος την επιδείνωση της αναλογίας μεταξύ των ηλικιακά ικανών και των μη ικανών για εργασία ατόμων. Και αυτό διότι όταν θα είχαν λιγότερους οικονομικά ενεργούς ανθρώπους για να φορολογήσουν, και επομένως θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αποφάσεις όπως : κατάργηση παροχών, αύξηση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση της φορολογίας. Αυτό που θα έκανε τα πράγματα χειρότερα θα ήταν το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιτυγχάνονταν πολύ δυσκολότερα καθώς θα έφθινε η ηλικία των εργαζομένων μαζί με τον αριθμό τους. Άλλωστε είναι γνωστό , ότι οι γηράσκουσες κοινωνίες θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν σε μια εποχή γρήγορων τεχνολογικών αλλαγών, που απαιτεί εργαζομένους με ευελιξία.
Ενσωμάτωση
Όλα αυτά τα δημογραφικά και οικονομικά σενάρια τίθενται υπό την αίρεση της αποδοχής και της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Και σίγουρα πολλοί γερμανοί είναι εχθρικοί. Ήδη , τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα εχθρικό κλίμα για τους πρόσφυγες και τους ξένους εργάτες. Πριν πέντε χρόνια, τον Αύγουστο του 2010, ο Thilo Sarrazin, τότε αξιωματούχος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, εξέδωσε το μπεστ-σέλερ «Germany Abolishes Itself» (σ.σ.: «Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της»), προειδοποιώντας για τους λεγόμενους οικονομικούς και πολιτισμικούς κινδύνους που έθετε η μετανάστευση, με ιδιαίτερη έμφαση στους μουσουλμάνους. Το βιβλίο του Sarrazin περιέχει αμφιλεγόμενη επιχειρηματολογία σχετικά με τη σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της γενετικής μείωσης της νοημοσύνης στη Γερμανία. Το βιβλίο πούλησε 1.200.000 αντίτυπα μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη απήχηση που είχαν οι ιδέες του Sarrazin.