Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία και θα ξεκλειδώσει την αναγκαία δόση, ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε τις επαφές του στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με βασικό στόχο την προώθηση της ελληνικής πρότασης για ενεργό εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τα παζάρια με τους δανειστές άρχισε η κυβέρνηση για να αφήσει για αργότερα τα πιο σκληρά από τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψήφισε. Και ενώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, η κυβέρνηση πρόλαβε να εφαρμόσει το 61% των προαπαιτουμένων μέσα σε μόλις δύο μήνες (από τις 16 Ιουλίου που τα ψήφισε) τώρα ζητάει (όπως ζητούσε και ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης πριν ακριβώς ένα χρόνο) να κλείσει η αξιολόγηση με ένα συμβιβασμό στα 2/3 των μέτρων, χωρίς πλήρη εφαρμογή τους.
Το χρονοδιάγραμμα της λήψης των μέτρων και της παράλληλης καταβολής των υποδόσεων στη χώρα μας, εξετάστηκε στο χθεσινοβραδυνό Euroworking Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα των ευρωπαίων δανειστών τάσσεται υπέρ της ελληνικής άποψης ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν 100 προαπαιτούμενα σε 100 μέρες αλλά ότι πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα κάποια βασικά και η εφαρμογή να ξεκινήσει από τα σχετικά πιο εύκολα, ώστε να μείνουν για αργότερα (έως τις αρχές του επόμενου έτους) τα πιο καυτά και δύσκολα. Στη φάση αυτή δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να μην ανοίξει συζήτηση για πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, να μείνουν στην άκρη οι αλλαγές του Οκτωβρίου για την φορολογία εισοδήματος (συντελεστές, φοροαπαλλαγές) αλλά και να αναβληθούν ή τροποποιηθούν κάποια επώδυνα μέτρα που μερικά ισχύουν, όπως πχ για τους αγρότες, τον ΦΠΑ κλπ. Κυρίαρχη άποψη όμως παραμένει μεταξύ των δανειστών ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα στο σύνολό τους, αλλιώς τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρη η συμφωνία και η υποσχετική των ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες και με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα συμβάλει στην προώθηση του ελληνικού αιτήματος, καθώς και το πώς θα παρέμβει πολιτικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προσπάθεια να υλοποιηθούν πολιτικές που θα στηρίξουν τα αδύναμα στρώματα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε όλες τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας έγινε αποδέκτης του ίδιου μηνύματος, της απαρέγκλιτης τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου και της άμεσης προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Οχι από Eurogroup
Αρνητικά απάντησε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στο ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως τόνισε είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχει το Ευρωκοινοβούλιο στις διαδικασίες των αξιολογήσεων, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Συγκεκριμένα, ο Μ. Ρέινς τόνισε ότι «το Eurogroup συζήτησε εν συντομία αυτό το θέμα στην τελευταία συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την παρακολούθηση των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη δέσμη δύο κανονισμών. Αυτό το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει έναν συγκεκριμένο ρόλο ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να μπορεί να συμμετάσχει στην παρακολούθηση του προγράμματος και τη διαδικασία αξιολόγησης. Το Ευρωκοινοβούλιο ενημερώνεται σε τακτική βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρο του Eurogroup για τις εξελίξεις που αφορούν τα προγράμματα οικονομικής στήριξης».
Βολές Παπαδημούλη
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, που τόνισε ότι «η σπουδή του εκπροσώπου του Γ. Ντάισελμπλουμ να αρνηθεί την ενεργό συμμετοχή που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο στην εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος για την Ελλάδα και μάλιστα με αμφισβητούμενα νομικά επιχειρήματα, είναι απαράδεκτη και προκλητική. Ο λόγος είναι προφανής. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ προτιμά τη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup αντί της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας που διεκδικεί το Ευρωκοινοβούλιο. Θέλει να αποφύγει τον κριτικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου για τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών μονομερούς λιτότητας».