Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Εως 20 μήνες η καθυστέρηση στην καταβολή της σύνταξης

Απόσταση πολλών μηνών μεσολαβεί από την έξοδο μέχρι την καταβολή της σύνταξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνδικαλιστές μετά την ενοποίηση των ταμείων, ενώ εντονότερο είναι το πρόβλημα όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση.

Ειδικότερα:


Το ΙΚΑ χορηγεί τη σύνταξη για ασφαλισμένο μόνο στο ταμείο σε 4-7 μήνες από τους 3-4 μήνες. Με διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι από 8 μέχρι και 20 μήνες.
Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο σε ένα Ταμείο σε 8-10 μήνες (από τους 6-8 μήνες πριν την ενοποίηση) και σε 10 μήνες μέχρι και 2 χρόνια όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν σύνταξη από τα Επικουρικά τους Ταμεία χρειάζονται πλέον από 15 μέχρι και 18 μήνες και όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση μπορεί η καθυστέρηση να φθάσει τα 2,5 χρόνια (πριν από τις ενοποιήσεις ο χρόνος καθυστέρησης ήταν περίπου ο μισός), ενώ για το εφάπαξ βοήθημα όσοι αποχωρούν σήμερα θα χρειαστεί να περιμένουν 3 χρόνια.
Οι επικουρικές συντάξεις του Ιδιωτικού Τομέα καθυστερούσαν από 3 έως 6 μήνες και από 5 μήνες μέχρι 12 για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Εξαίρεση αποτελούσε το Ταμείο των εμποροϋπαλλήλων που η καθυστέρηση ήταν 20-22 μήνες (ΤΕΑΥΕΚ).

Σήμερα μετά τις ενοποιήσεις οι καθυστερήσεις για την απονομή αυτών των συντάξεων όταν υπάρχει ασφάλιση σε ένα Ταμείο κυμαίνεται από 10-12 μήνες και το ΤΕΑΥΕΚ έχει φθάσει τους 24 μήνες. Όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση αρχίζει από 14 μήνες και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 χρόνια.

Το εφάπαξ βοήθημα χορηγείτο με καθυστέρηση 2-3 μήνες και σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις από 12-14 μήνες. Στο Ταμείο Πρόνοιας βέβαια οι καθυστερήσεις φθάνουν τους 20 μήνες λόγω του ταμειακού πρόβλημα.
Στην υγειονομική περίθαλψη, από την αυθημερόν επιστροφή της δαπάνης για πολλούς ασφαλισμένους (ξενοδοχοϋπαλλήλους, εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, δημοτικούς υπαλλήλους κ.λπ.) παρατηρείται πλέον καθυστέρηση πολλών μηνών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com