Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Παρατείνεται η προθεσμία παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων

Στα «δίχτυα» της εφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν προχώρησαν στη ρύθμιση της περαίωσης, καθώς παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο (2010) η προθεσμία παραγραφής των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων από το έτος 2000 και μετά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα,


η παράταση θα προβλέπεται σε διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, παρατείνεται η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2009, με εξαίρεση τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών, προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να πραγματοποιήσει ελέγχους σε επιχειρήσεις μέσα στο 2010 για χρήσεις που βάσει του ισχύοντος νόμου παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Με άλλη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος άνω των 10 μέτρων, η οποία μπορεί να φθάσει ως και τα 1.000 ευρώ ανά μέτρο, ανάλογα με τον τύπο του σκάφους και το πού έχει νηολογηθεί.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου αφαιρούνται κατά περίπτωση το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν, καθώς και το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος σε δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά και η έκπτωση του φόρου μπορεί να φθάσει ως και το 40%, ανάλογα με τον φορολογικό συντελεστή στον οποίο εμπίπτουν τα εισοδήματα του φορολογουμένου. Στην περίπτωση όμως των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης ο νόμος θα προβλέπει ότι το ποσοστό της έκπτωσης από τον φόρο θα ανέρχεται στο 20% των δαπανών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com