Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ο κίνδυνος της γρίπης απειλεί τη Θεία Κοινωνία

Ο ιός της νέας γρίπης κρούει… τις καμπάνες των εκκλησιών. Με το ερώτημα αν η Θεία Κοινωνία είναι εν δυνάμει «φορέας» του ιού, στο επίκεντρο, Ιεράρχες και επιστήμονες, ετοιμάζονται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Την ίδια στιγμή, η Ιερά Σύνοδος εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ειδική εγκύκλιο μέσω της οποίας θα συμβουλεύει τους πιστούς που εμφανίζουν «ύποπτα» συμπτώματα να απέχουν από τον εκκλησιασμό. Ο εν εξελίξει διάλογος για τα μέτρα που ίσως κριθεί αναγκαίο να λάβει η Εκκλησία έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην Ιεραρχία. Αρκετοί Μητροπολίτες υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία οφείλει να ακολουθήσει «τυφλά» τις οδηγίες των επιστημόνων, ενώ άλλοι εκφράζουν το φόβο ότι η λήψη αυστηρών μέτρων θα δοκιμάσει τα όρια των πιστών.

Όπως, πάντως, έγινε χθες γνωστό


την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα συζητηθεί το θέμα της γρίπης.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος «ζυγίζει» προσεκτικά και με νηφαλιότητα τα δεδομένα. Σε επικοινωνία που είχε προ ημερών με στελέχη του υπουργείου Υγείας ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τον ιό και τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έλεγαν μάλιστα χθες ότι τις προσεχείς ημέρες ο κ. Ιερώνυμος και οι δώδεκα Μητροπολίτες - μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γιάννη Πιερουτσάκο και άλλους καθηγητές, ώστε να συζητήσουν για τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα. Θα ακολουθήσει ενημερωτική εγκύκλιος προς όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Ο ιός δε μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας»

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος εξέφρασε χθες την αντίθεσή του προς τα όσα ακούγονται για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας. «Δεν δεχόμαστε, σε καμία περίπτωση, ότι μπορεί να μεταδοθούν τα μικρόβια της νέας γρίπης, μέσω της Θείας Κοινωνίας», είπε συγκεκριμένα και τόνισε ότι, τα κοχλιάρια με τα οποία μεταλαμβάνουν οι πιστοί είναι ασημένια και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Σύμφωνα με επιστημονική γνωμοδότηση, τα μικρόβια, αν υπάρξουν, χάνονται πάνω στο ασήμι», διευκρίνισε ο κ. Άνθιμος και προσέθεσε πως «είναι σα να λέμε ότι δε θα χρησιμοποιούμε κουτάλια στα σπίτια και στα εστιατόρια, διότι μπορεί να μεταδοθεί η γρίπη». Ο Θεσσαλονίκης επισήμανε, ωστόσο, ότι θα ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες που θα δώσει το υπουργείο Υγείας στην Ιερά Σύνοδο και πως οι πιστοί θα ενημερωθούν για τα μέτρα, δίχως να προκληθεί πανικός.

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ακόμα σχετικά με το αν η μετάληψη ενέχει κινδύνους αναφορικά με τη νέα γρίπη, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη σχετικές κλινικές μελέτες. Συνιστούν, ωστόσο, προσοχή καθώς ο συγκεκριμένος ιός, όπως λένε, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να μεταδοθεί από τα σταγονίδια της αναπνοής και της σιέλου, ενώ ενδέχεται να «επιβιώνει» και σε όξινο περιβάλλον, όπως είναι το κρασί. Σημειώνεται τέλος ότι Καθολικές Εκκλησίες ανά τον κόσμο έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη γρίπη. Η Εκκλησία της Αυστραλίας μάλιστα έφθασε στο σημείο να απαγορεύσει τη Θεία Κοινωνία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com