Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Καύσιμο στην κόντρα κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ οι καταχωρήσεις του ΥΠΑΝ

Την αντίδραση του αρμόδιου εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν οι ολοσέλιδες καταχωρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, στον κυριακάτικο Τύπο, με τις οποίες κατηγορεί για «ψέματα» και «λαϊκισμό», όσους υποστηρίζουν ότι η αγορά καυσίμων διέπεται από αισχροκέρδεια. Το στέλεχος της αντιπολίτευσης μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική προπαγάνδα», απορρίπτοντας όσα αναφέρονται στις καταχωρήσεις.


Σχολιάζοντας τη θέση του υπουργείου, ότι η μέση τιμή των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα ακολουθεί μια εισαγόμενη από την Ευρώπη τάση, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις. Όπως ανέφερε, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 58% σε σχέση με πέρυσι, η λιανική του τιμή στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 15%. Επίσης, είπε ότι την εβδομάδα μεταξύ 16 και 23 Μαρτίου, οι τιμές της αμόλυβδης διυλιστηρίουυποχώρησαν κατά περίπου ένα ευρώ, όταν την ίδια περίοδο, η τιμή στην Αυστρία έπεσε τέσσερα ευρώ στο Βέλγιο δώδεκα ευρώ στην Αγγλία τρία ευρώ κλπ.

"Η τάση είναι πραγματικά εισαγόμενη. Η κερδοσκοπία όμως είναι αμιγώς ελληνικό ενδογενές φαινόμενο", τόνισε ο εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το επιχείρημα του υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει επειδη η Ελλάδα δεν φορολογεί, υπογραμμίζοντας ότι στις τιμές προ φόρων έχει τα ακριβότερα καύσιμα της Ευρώπης. Για το διάστημα 9 Ιουνίου - 6 Ιουλίου, η τιμή προ φόρων για τα χίλια λίτρα αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 486,54 ευρώ, όταν μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των είκοσι επτά ήταν 454 ευρώ. "Μελλοντικά και λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων στα πλαίσια της εναρμόνισης της φορολογικής πολιτικής στα καύσιμα οι τελικές τιμές στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν αλματώδη αύξηση αν δεν παταχθεί τώρα η κερδοσκοπία", υπογράμμισε.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αντί να επιχαίρει επειδή η Ελλάδα έχει φθηνότερα καύσιμα από τέσσερις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, να ρωτήσει τους ομολόγους του από το Λουξεμβούργο, την Ισπανία αλλά και την Κύπρο πώς έχουν καταφέρει να έχουν πολύ φθηνότερα καύσιμα στις χώρες τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com