Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, «ΚΑΥΤΟ» ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ως «καλοκαίρι προκλήσεων» για την κυβέρνηση της Αριστεράς, περιγράφεται από κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, το διάστημα που διανύουμε, και μάλλον όχι άδικα.



Μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με κορυφαίες τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η επικείμενη αξιολόγηση που θα κρίνει αφενός τις αντοχές της κυβέρνησης και αφετέρου τη δυνατότητα «αλλαγής σελίδας» για την οποία έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την κρισιμότητα της περιόδου.

Υπό το φως των εξελίξεων και του σκηνικού αβεβαιότητας που διαμορφώνεται, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, στην κυβέρνηση θεωρούν πως όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις είναι ανοιχτά, με πολλά στελέχη -καίτοι δεν το παραδέχονται δημοσίως- να «φλερτάρουν» ακόμη και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, ή αν κριθεί ότι η πολιτική συγκυρία του φθινοπώρου ευνοεί μια τέτοια κίνηση.

Ανεξαρτήτως όμως των τελικών αποφάσεων, στο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχουν προαναγγείλει, ώστε σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κυβέρνηση να αφήσει πίσω της ένα «προοδευτικό πρόσημο».
Επανεκκίνηση με μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Κάποιοι περισσότερο καχύποπτοι πάντως σπεύδουν να χρεώσουν στους χειρισμούς αυτούς, επιθυμία του Μαξίμου να δραπετεύσει, έχοντας όμως κλείσει προηγουμένως όσο το δυνατό περισσότερα μέτωπα και έχοντας δημιουργήσει ένα ευνοϊκό για εκείνο σκηνικό, που θα μπορεί ευκολότερα να διαχειριστεί, έστω και από τη θέση της αντιπολίτευσης. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον εκλογικό νόμο που επί της ουσίας «καίει» την προνομιακή θέση του πρώτου κόμματος, αλλά και την «εκκαθάριση» που επιχειρείται στα μέσα ενημέρωσης, μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Εκλογικός νόμος
Στρατηγική ήττα ή υποθήκη για την επόμενη μέρα; Η αδυναμία υπερψήφισης του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές, περιγράφεται από την αντιπολίτευση ως αποτυχία του Μαξίμου, με δεδομένο ότι όλο το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες προσέγγισης των μικρότερων κομμάτων ήταν πυρετώδεις.

Στην κυβέρνηση επιμένουν πως δεν υπήρχαν μικροκομματικά κίνητρα πίσω από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, υπενθυμίζοντας μάλιστα με νόημα πως η απλή αναλογική αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αριστεράς και επιπλέον ο εκλογικός νόμος ήρθε στη Βουλή σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, αφού οι επόμενες κάλπες είναι προγραμματισμένες για το 2019.

Προσθέτουν δε πως μέσα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων δόθηκε η ευκαιρία και στους πολίτες να καταλάβουν ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι πραγματικά συνεπείς με τις θέσεις τους και ποιες κινούνται καιροσκοπικά. Όποια και αν είναι η αλήθεια πάντως, το μόνο δεδομένο είναι πως το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Επιπλέον υιοθετήθηκε ένα εκλογικό σύστημα που δίνει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει βασικός «παίχτης» του πολιτικού συστήματος, την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Και αυτό γιατί αν μεν είναι πρώτος, θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση, μέσω συνεργασιών με την Κεντροαριστερά. Αν πάλι αναδειχθεί δεύτερος, τότε -σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης συμμάχων από τη ΝΔ- μπορεί να ελπίζει στο σενάριο των διπλών εκλογών. Και στην περίπτωση αυτή, οι επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε 40 μέρες, θα διενεργηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής!

Συνταγματική Αναθεώρηση... μετ' εμποδίων
Μέχρι την τελευταία στιγμή, κάποιες από τις κυβερνητικές προτάσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις δείχνοντας να «σκοντάφτουν» ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση βάζει πλώρη -όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει- για την επόμενη μεγάλη θεσμική αλλαγή, που αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η επισημότητα εξάλλου με την οποία επιθυμεί να περιβάλει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκύπτει και από το γεγονός ότι τις κυβερνητικές θέσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με αφορμή την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ωστόσο και μέχρι την τελευταία στιγμή, κάποιες από τις κυβερνητικές προτάσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις δείχνοντας να «σκοντάφτουν» ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κορυφή βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, το κρίσιμο θέμα της απευθείας εκλογής από τον λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα των «53» έχει εκφράσει ανοιχτή διαφωνία με τη θέση που διατύπωσε ήδη στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας το Μαξίμου για «λαϊκισμό, σαθρά επιχειρήματα» και καταγγέλλοντας ότι δεν προηγήθηκε διάλογος στα κομματικά όργανα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι εκτός από τους «53», αντιρρήσεις για το θέμα έχει εκφράσει και ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ενώ ανάλογες επιφυλάξεις εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, όσο και ο Π. Σκουρλέτης.

Στις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση όμως, οι οποίες προκαλούν ήδη έντονες συζητήσεις, εκτός από την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκαταλέγονται και τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών, αλλά και η αλλαγή του πλαισίου για την υποβολή πρότασης μομφής με τρόπο τέτοιον ώστε να ενισχύεται η κυβερνητική σταθερότητα.

Ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα εξετάζεται εισήγηση με βάση την οποία, σε περίπτωση πρότασης μομφής να μην αρκούν μόνο οι 151 ψήφοι για να χαθεί η δεδηλωμένη, αλλά να πρέπει τα κόμματα που την υποβάλουν να καταθέτουν ταυτόχρονα πρόταση για νέο πρωθυπουργό, ώστε να διασφαλιστεί διακυβέρνηση της χώρας από την ίδια Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης το Μαξίμου θα πρέπει να έχει κλείσει και τα εσωκομματικά μέτωπα, προκειμένου να μην «αμαυρωθεί» η κυβερνητική πρωτοβουλία εκ των έσω...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com