Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται μέσα από έκθεση της Citigroup.
Προβλέπει βαθύτερη ύφεση, νέα πολιτική αβεβαιότητα και αύξηση του κινδύνου του Grexit μέσα στα επόμενα ένα με τρία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μία δυσαρμονία στις προβλέψεις του οίκου. Ειδικά για το 2018, ενώ ουσιαστικά αν και δεν το λέει με σαφήνεια, «βλέπει» επιστροφή στη δραχμή και πληθωρισμό... Βενεζουέλας, εντούτοις διατηρεί τις προβλέψεις της για το δημόσιο χρέος σε όρους ευρώ.
Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχει τον στόχο για ύφεση μόλις 0,5% φέτος, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών, η Citigroup έρχεται για ακόμη μία φορά και προσγειώνει τις... ελπίδες, επαναλαμβάνοντας ότι η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών.
Αξιολόγηση
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη να δείξει κάποια βελτίωση, ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.
Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citi.
Όπως επισημαίνει «εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016», και προσθέτει ότι τόσο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο όσο και οι νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα έαν με τρία χρόνια αυξάνεται και πάλι.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, βλέπει την Ελλάδα να υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία junk από την S&P και τη Moody’s μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση το 2017 θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,1%, όπως και στην προηγούμενη εκτίμησή της.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα παράδοξα της έκθεσης. Ενώ «βλέπει» εκτόξευση του πληθωρισμού από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε 10,1% το 2017 και 46% το 2018, υιοθετώντας προφανώς ότι χώρα θα έχει ως νόμισμα τη δραχμή, εκτιμά ότι η αύξηση του χρέους θα γίνει με όρους... ευρώ και θα πάει σταδιακά στο 205% του ΑΕΠ και το 221% αντίστοιχα για το 2017 και το 2018.
Σε καμία περίπτωση δεν βλέπει έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25% και το 2017, η απόδοση θα διαμορφωθεί στο 7,84%, ενώ το 2018 στο 8,17%.