Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τροπολογία για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα

Τροπολογία η οποία προβλέπει την εκτύπωση από την Τράπεζα της Ελλάδας των ταινιών ασφαλείας στα τσιγάρα, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.



Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων και για να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες.

Βασική προτεραιότητα της τροπολογίας αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του λαθρεµπορίου και της διαφθοράς εν γένει, και ειδικότερα στον τομέα των καπνικών προϊόντων καθώς υφίσταται σημαντικότατη απώλεια κρατικών εσόδων. Η άμεση αντιμετώπιση των φαινοµένων της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, σύμφωνα με την τροπολογία, θα βοηθήσει πολλαπλά τη χώρα ως προς τα έσοδα αλλά και θα ενισχύσει τη φορολογική συµµόρφωση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

Για την αποτελεσματικότερη πάταξη διαφόρων κυκλωμάτων, αναφέρεται, απαιτείται η εκτύπωση ειδικών ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού με αυστηρές προδιαγραφές που θα είναι απόρρητες για λόγους ασφαλείας και δημοσίου συμφέροντος από διεθνώς πιστοποιημένα ιδρύματα. Στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται στην τροπολογία, το μόνο ίδρυμα που κατέχει διεθνή πιστοποίηση ως προς τις εκτυπώσεις και είναι το πλέον αξιόπιστο για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Επειδή υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, επισημαίνεται τέλος, µε την προτεινόμενη διάταξη γίνεται ανάθεση για την εκτύπωση στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να πραγματοποιηθεί στο λιγότερο δυνατό χρόνο η προμήθεια των ειδικών ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού υπό συνθήκες διασφάλισης του απορρήτου και διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com