Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Οι... αδιόρθωτοι με τον φόρο ακινήτων

Το καλοκαίρι του 2013, τρία χρόνια πριν δηλαδή, κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Το 2014, επίσης ο φόρος ακινήτων μονοπωλούσε την επικαιρότητα και μόνο πέρυσι είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω δημοψηφίσματος, capital controls και αποφυγής του Brexit στο... και πέντε.



Στην ουσία από το 2011 που επιβλήθηκε ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, γίνεται μόνιμο θέμα συζήτησης. Και μπορεί τον πρώτο χρόνο να υπήρχαν λάθη και αστοχίες λόγω της προχειρότητας και του έκτακτου χαρακτήρα, ωστόσο, πέντε χρόνια μετά δεν δικαιολογείται ένα αλαλούμ που προκαλεί σύγχυση στον κόσμο που καταλήγει σε οργή.

Κατά πολλούς ο ΕΝΦΙΑ είναι δίκαιος φόρος υπό προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να επιβάλλεται επί πραγματικών αξιών κι όχι επί πλασματικών, όπως είναι σήμερα οι αντικειμενικές τιμές. Η «διόρθωση» που έγινε υποχρεωτικά, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, δεν ήταν αρκετή και οι αδικίες που υπάρχουν είναι τεράστιες.

Σε μια προσπάθεια να μη χαθούν έσοδα από αυτή τη «διόρθωση», το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μειώσει το πλαφόν για τον συμπληρωματικό φόρο από τις 300 στις 200 χιλιάδες και να εντάξει χιλιάδες αγροτεμάχια στο σύστημα. Το αποτέλεσμα ήταν, από έναν πρώτο υπολογισμό, να επιβαρυνθούν άδικα χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πιάνονταν στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ επειδή είχαν κάποια χωράφια στο χωριό με ελάχιστη πραγματική αξία. Η χθεσινή απόφαση για εξαίρεσή τους δείχνει ότι για ακόμη μια φορά λειτούργησαν γρήγορα τα αντανακλαστικά του υπουργείου Οικονομικών. Εσβησε τη φωτιά που πήγαινε να ανάψει, όμως τώρα καλείται να βρει λύση στην «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον στόχο για τα έσοδα.

Επιτέλους, κάποια στιγμή οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει έναν πράγματι δίκαιο φόρο για την ακίνητη περιουσία που δεν θα είναι απλά εισπρακτικός και ταυτόχρονα θα αδικεί εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση των πολιτών, την αξία της περιουσίας τους, να εξαιρεί περιπτώσεις που είναι εξώφθαλμα άδικες, όπως π.χ. τα απρόσοδα ακίνητα ή τα χωράφια με μηδενική αξία.

Κάποτε ο ΕΝΦΙΑ-λτης πρέπει να πάψει να απασχολεί για τα λάθη και τις αδικίες του.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com