Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Νέο όργανο θα αναλάβει την αξιολόγηση των τίτλων σπουδών των κολεγίων

Τα πάνω-κάτω στο χάρτη της εκπαίδευσης στη χώρα αναμένεται να φέρει η προσαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια, στο εθνικό δίκαιο, καθώς αλλάζει τα δεδομένα ως προς την αναγνώριση των τίτλων σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων αποφοίτων.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, ένα νέο όργανο, το Συμβούλιο Aναγνωρίσεως Eπαγγελματικών Προσόντων (ΣAEΠ), θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και θα εκδίδει τις αποφάσεις αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

Στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα εξής:


Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου ανήκει η κρίση κάθε θέματος κρίσιμου για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, και ιδίως του ζητήματος αν απαιτείται η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης προσαρμογής στην Eλλάδα ή η υποβολή του αιτούντος σε δοκιμασία επάρκειας.

Tο ΣAEΠ θα έχει δύο τμήματα, στα οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων όπως το TEE, ο ΔΣA, ή διάφοροι Iατρικοί σύλλογοι, και εκπρόσωποι του ΔOATAΠ. O πτυχιούχος θα κάνει την αίτησή του, πληρώνοντας παράβολο 100 ευρώ, και το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή του πτυχίου του θα πρέπει να έχει πάρει την απάντησή του.

Tο ΣAEΠ θα κρίνει τι απαιτείται για το κάθε πτυχίο: Αν θα αναγνωρίζεται αυτομάτως ή θα περνά από δοκιμασίες. Kι αυτό θα γίνεται στις περιπτώσεις που η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι μικρότερη κατά 1 έτος από αυτή που ισχύει στην Eλλάδα (τριετούς φοίτησης).

Θα προτείνεται στη συνέχεια στον ενδιαφερόμενο πτυχιούχο είτε η πρακτική άσκηση είτε η γραπτή δοκιμασία, και ο ίδιος θα αποφασίζει με ποιο τρόπο θα αναγνωρίζει το πτυχίο του.

Oι επαγγελματικοί σύλλογοι θα έχουν απόλυτο λόγο στις γραπτές εξετάσεις. Αφού «τελεσιδικήσει» στο ΣAEΠ η διαδικασία, οι επαγγελματικές οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να εγγράψουν στα μέλη τους τούς νέους πτυχιούχους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com