Για να εξασφαλίσει το δικαίωμα δημοσιοποίησης των γαλακτοβιομηχανιών που εισάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, την ώρα που διαφημίζουν ότι τα προϊόντα τους παρασκευάζονται με γάλα ελληνικής προέλευσης.
Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προκειμένου να εξασφαλίσει το δικαίωμα δημοσιοποίησης των γαλακτοβιομηχανιών που εισάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, την ώρα που διαφημίζουν ότι όλα τα προϊόντα τους παρασκευάζονται με γάλα ελληνικής προέλευσης. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, το 90% των εισαγωγών γίνονται από πέντε εταιρείες.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, γνωστή εταιρεία εισήγαγε 18 χιλ. τον. γάλακτος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι συμπυκνωμένο. Η ίδια εταιρεία, πρόσθεσαν, είναι ζήτημα αν επεξεργάζεται 10 χιλ. τον. ελληνικού γάλακτος, συνεπώς «θα πρέπει να ενημερώσει τις αρχές και τους καταναλωτές πως αναγράφει στις συσκευασίες των προϊόντων της ότι χρησιμοποιεί ελληνικό φρέσκο γάλα όταν λογικά περισσότερες από τις μισές συσκευασίες της παράγονται από εισαγόμενο γάλα».
Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ απέδωσαν στις αθρόες εισαγωγές την πίεση που εξακολουθούν να ασκούν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες στους αγελαδοτρόφους δίνοντας τους ακόμη και 25 λεπτά το λίτρο. Ταυτόχρονα, προέβαλαν την ουσιαστική συνεισφορά των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών (όπως είναι η ΕΒΟΛ, η ΤΡΙΚΚΗ, το ΠΡΩΤΟ), οι οποίες, τόνισαν, δίνουν στους καταναλωτές εγγυημένα ποιοτικό φρέσκο γάλα παραγόμενο από τοπικούς παραγωγούς, που απολαμβάνουν τιμή 42-45 λεπτών το λίτρο, σχεδόν δηλαδή διπλάσια απ' αυτήν που δίνουν κάποιες ιδιωτικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ, στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 1 εκατ. 250 χιλ. τον. αγελαδινού γάλακτος με την εγχώρια παραγωγή να ανέρχεται το 2008 στις 716 χιλ. τον.Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ κάλεσαν για ακόμη μια φορά την Πολιτεία να ξεχωρίσει τι είναι φρέσκο γάλα και να αναγράφεται σε κάθε συσκευασία. Χαρακτηριστικά ανέφεραν το γάλα υψηλής παστερίωσης που παστεριώνεται στους 130 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χάνει τα πολυτιμότερα στοιχεία του.