Ορατός είναι, πλέον, ο κίνδυνος να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ τα οποία δεν έχουν, ακόμη, ξεκινήσει τα μαθήματα λόγω της συνεχιζόμενης, για όγδοη εβδομάδα, απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων κατά της διαθεσιμότητας.
Παρότι απεργούν, ωστόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά. Κι αυτό διότι οι μισθολογικές καταστάσεις εκδίδονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού των ΑΕΙ, οι οποίες όμως είναι κλειστές λόγω της απεργίας. Κάτι που επικαλούνται οι απεργοί ως δικαιολογία για τη συνέχιση της καταβολής της μισθοδοσίας τους! Για το θέμα, πάντως, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ζητήσει από τους πρυτάνεις να συγκεντρώσουν άμεσα στοιχεία με όλες τις ημέρες που απήργησε ονομαστικά ο κάθε διοικητικός υπάλληλος, ώστε να γίνουν οι περικοπές τους επόμενους δύο μήνες.
Ειδικότερα, κορυφώνεται η ανησυχία για την απώλεια του εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, καθώς η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας. Για αύριο, προγραμματίζει συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στην Αθήνα (στα Προπύλαια, στις 12μ.) και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ και οι ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) διοργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στα Προπύλαια στις 6 το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ, έκκληση να επαναλειτουργήσει το ΕΜΠ έκανε το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Σε ανακοίνωσή του, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό του, καθηγητή του ΜΙΤ, Μ. Τριανταφύλλου, αναφέρει ότι η εφαρμογή της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ έγινε σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση και προσθέτει ότι σέβεται το δικαίωμα των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία. Όμως, τονίζει ότι η αναστολή όλων των λειτουργιών του ιδρύματος «μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εξαμήνου, η οποία θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους και στη μελλοντική εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος, σε ακύρωση συμβατικών υποχρεώσεων του ιδρύματος στο πλαίσιο ερευνητικών έργων ή άλλων συμβάσεων με τρίτους, σε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ερευνητές και τους υπόλοιπους συνεργάτες, που αυτοί μόνοι έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες της απεργίας».
Εκκληση
Την ίδια στιγμή, την ανάγκη διεξαγωγής των μαθημάτων και ολοκλήρωσης των εξετάσεων τονίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιρρίπτοντας αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας την ευθύνη για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Επικαλούμενη την έκθεση του υπουργείου για τον υπολογισμό των πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, η Σύγκλητος αναφέρει ότι προβλέπεται δείκτης που ορίζει ένα διοικητικό υπάλληλο ανά 100 μέλη ΔΕΠ, όταν ο διεθνής μέσος όρος κυμαίνεται από 70- 110 διοικητικούς υπαλλήλους ανά 100 μέλη ΔΕΠ. Επίσης, ενώ από το υπουργείο υπολογίζονται 1,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, ο μέσος όρος στα ξένα πανεπιστήμια είναι 7-10 διοικητικοί ανά 100 φοιτητές.