Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η τρόικα απαιτεί 4.000 απολύσεις μέσα στο 2013

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η μνημονιακή υποχρέωση σχετικά με τη συμπλήρωση του καταλόγου με τις 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο για το 2013, ενώ το σχέδιο κινητικότητας για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.




Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στα κράτη μέλη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι από τους 4.000 δημόσιους υπαλλήλους έχουν βρεθεί 2.730 εργαζόμενοι προς απόλυση. Πρόκειται για 2.000 από την ΕΡΤ, για 230 πειθαρχικά ελεγκτέους εργαζόμενους στο δημόσιο, και 500 εργαζόμενους που αποχωρούν για λόγους υγείας. Για τους υπόλοιπους 1.270 είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή οργανισμούς που δεν θα κλείσουν αλλά θα συρρικνωθούν, ενώ οι απομακρύνσεις θα γίνουν με βάσει, όπως είπε, τον υφιστάμενο νόμο (μοριοδότηση κλπ). Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, μια ακόμη μικρή δεξαμενή μπορεί να προέλθει από τα ΕΑΣ, τα οποία εάν δεν κλείσουν θα δουν το προσωπικό τους να μειώνεται. Ωστόσο, η Τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να υπολογιστούν στον αριθμό των απολυθέντων γιατί η εταιρία ανήκει στον ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση διαφωνεί, θεωρώντας ότι κακώς ενάχθηκε η εταιρία στον ΤΑΙΠΕΔ επειδή δεν θα μπορούσε ποτέ να ιδιωτικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 11.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 υπάρχουν εργαζόμενοι στο δημόσιο (συμβασιούχοι) που παραμένουν στη θέση τους με αποφάσεις δικαστηρίων.

Σε ότι αφορά το σχέδιο κινητικότητας υπογράμμισε οτι την επόμενη βδομάδα το Υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει το προσωπικό που υπολείπεται ώστε να συμπληρωθούν οι σχετικοί κατάλογοι. Θα ακολουθήσουν άλλοι 12.500 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του έτους για τους οποίους όμως η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση από την Τρόϊκα. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα προέλθουν κυρίως από τους τομείς της υγείας και τους ΟΤΑ, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα έχει τη μορφή εθελοντικής κινητικότητας, για παράδειγμα από δήμους με πλεονάζουν προσωπικό σε δήμους που έχουν ελλείψεις.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απολύσεις πέραν των 15.000 φέτος και του χρόνου. "Ουδέποτε η Τρόικα έθεσε θέμα αύξηση των απολύσεων πέραν του παραπάνω αριθμού", ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα "Λα Λιμπρ Μπελζίκ" Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ως το 2014. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης, "η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση και η λογική της Τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού". Εξάλλου με την αναφορά "δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα, πρέπει λοιπόν να την εφαρμόσω" ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης δεν αφήνει περιθώρια τονίζοντας ότι "οι απολύσεις θα γίνουν, πρόκειται για δέσμευση και οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν". Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, "όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφʼ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης".



 
website counter
friend finderplentyoffish.com