“Ψήφο εμπιστοσύνης” στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων δίνουν οι πολίτες-καταναλωτές, καθώς σε ποσοστό 75,2% εκτιμούν πως αυτή η πρωτοβουλία θα επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού στα αστικά κέντρα.
Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research (σε δείγμα 3.234 ατόμων), η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 5ου πολυσυνεδρίου “Καινοτομία & Ανάπτυξη”, που διοργανώνεται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Από τα πορίσματα της έρευνας προκύπτει ακόμη πως οι νέοι και οι άνεργοι πιστεύουν ότι για να μειωθεί η ανεργία κάτω από 10%, όπως ήταν και πριν από την κρίση, πρέπει να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, για ίδρυση νέων επιχειρήσεων και για προσλήψεις σε επιχειρήσεις.
Έτσι, οι νέοι και οι άνεργοι επιθυμούν σε ποσοστό 97,2% κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, σε ποσοστό 95,9% κίνητρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και σε ποσοστό 88,4% παροχή συμβουλών για την μετεγκατάσταση και τις δυνατότητες άσκησης δραστηριότητας στην ύπαιθρο.
Πάντως, την ίδια στιγμή οι νέοι και οι άνεργοι κρίνουν αρνητικά την σημερινή αγροτική πολιτική της ΕΕ κατά 71,6% και 72% αντίστοιχα.
Επιπλέον ένα ποσοστό 64,4% (συνολικά του δείγματος) εκτιμά πως εάν επιστρέψουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στον τόπο καταγωγής τους, αυτό θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, ενώ δεν είναι ένθερμοι στο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, αλλά και στο να γίνουν προσλήψεις στους δήμους και στο δημόσιο.
Οι νέοι και οι άνεργοι για να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να ξεκινήσουν δραστηριότητα εκεί, στον αγροτικό τομέα ή και σε κάποια άλλη δραστηριότητα ζητούν μεταξύ άλλων και φορολογικές ελαφρύνσεις, διευκόλυνση δανεισμού χωρίς αυστηρά κριτήρια για άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δράσης, αλλά και οικονομική ενίσχυση έως 5.000 ευρώ.