Υστατη «μάχη» για να αυξηθούν κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ -μέσα από ελέγχους και υπό την απειλή προστίμων που θα φτάνουν έως τα 10.550 ευρώ- τα έσοδα των Ταμείων και να αποφευχθούν νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στις συντάξεις, ξεκινά το υπουργείο Εργασίας.
Με νομοσχέδιο που καταθέτει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης επιβάλλονται από την 1η Δεκεμβρίου ενιαίες δηλώσεις για τις εισφορές σε κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ και καθιερώνονται μηνιαίες διασταυρώσεις και νέα πρόστιμα. Οι βασικές αλλαγές για τις εισφορές και τη δήλωσή τους, έχουν ως εξής:
1 ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Από 1.12.2013 ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) για τους μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ έχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύνανται να ορίζονται κι άλλες κατηγορίες μισθωτών που θα υπάγονται υποχρεωτικά στην υποβολή ΑΠΔ».
2 ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ
«Εντός του επομένου του μήνα υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, όπως η υποβολή αυτή προβλέπεται στο άρθρο 14 του νόμου 4075/2012 (ΦΕΚ Α' 89) που τροποποιήθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 35 του νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α' 18), διενεργείται μηχανογραφικός έλεγχος σύγκρισης δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών για κάθε μισθολογική περίοδο. Ο έλεγχος Δηλωθεισών - Καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών καθιερώνεται υποχρεωτικά ως τυπική ελεγκτική διαδικασία και ολοκληρώνεται εντός του επομένου του μήνα υποβολής της ΑΠΔ μηνός». Αντίστοιχες διασταυρώσεις γίνονται, ήδη, για τα προνοιακά επιδόματα («κόπηκαν» 100.000 «δικαιούχοι» οικογενειακών επιδομάτων).
3 ΠΡΟΣΤΙΜΑ
«Εάν από τη διενέργεια του ελέγχου, προκύψει ότι δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι εισφορές που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ εκδίδεται Πράξη Επιβολής Εισφορών σε βάρος του υπόχρεου υποβολής ΑΠΔ... Ειδικά στην περίπτωση που στην ΑΠΔ δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η ΑΠΔ και οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α' 107), επιβάλλεται στον εργοδότη από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) και κάθε άλλο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο αυτοτελής διοικητική κύρωση (πρόστιμο) ίση με την επιβαλλόμενη από τους αρμόδιους Επιθεωρητές Εργασίας ή Ειδικούς Επιθεωρητές Εργασίας για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού δυνάμει της υπ' αριθμόν 27397/122/19.08.2013 (ΦΕΚ Β΄ 2062) υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει».
4 ΕΝΙΑΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ
(μειώνονται οι υψηλότερες εισφορές που ισχύουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους στα εμπορικά, σε τράπεζες, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ κ.ά.)
«Από 1.12.2013 το ποσό της εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη. Η πρόσθετη ειδική εισφορά στο ΕΤΕΑ για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ορίζεται σε 2% και βαρύνει τον ασφαλισμένο κατά 1,25% και τον εργοδότη κατά 0,75% ενώ για τους απασχολούμενους σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων, σε υποθαλάσσιες εργασίες, ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ καθορίζεται σε 3% και βαρύνει κατά 2% τον εργοδότη και κατά 1% τον ασφαλισμένο. Από 1.12.2013 το ποσό της εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων ήδη ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία καταβάλλονται εισφορές στον αντίστοιχο φορέα κύριας ασφάλισης και βαρύνει τους ασφαλισμένους».
5 ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Κατάργηση της δυνατότητας αναγγελίας με καθυστέρηση 2 ημερών της αλλαγής ωραρίου των εργαζομένων (ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που ενδέχεται να μπει ως τροπολογία καθώς το νομοσχέδιο βρίσκεται στο ΓΛΚ για κοστολόγηση) και ασφάλιση με εργόσημο των απασχολουμένων αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ
«Φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που εξοπλίζει τα ταμεία να αυξήσουν την εισπρακτική ικανότητα... εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης στη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης για το νομοσχέδιο με τους διοικητές των Ταμείων.
«Δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων ούτε και τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με... το ζύγι και το μάτι, να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα 'χαμένα' τους έσοδα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης. «Μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις... Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής - με όποια μορφή έχει, αδήλωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, μη υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), υποβολή ΑΠΔ χωρίς καταβολή εισφορών, διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων - αποτελεί μια μάχη εθνικής σημασίας», κατέληξε.
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Για να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό των 1,8 δισ. ευρώ που θα έχουν το 2014 τα Ταμεία λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης, το υπουργείο υπολογίζει να εισπράξει σε βάθος διετίας έως και 1 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση της απασχόλησης, τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία και τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, 80 εκατ. ευρώ από τη προσυμπλήρωση (από τα Ταμεία) των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων, 120 εκατ. ευρώ από τη δήλωση αδήλωτων στην «Εργάνη», 130 εκατ. ευρώ από διασταυρώσεις δηλώσεων. Ακόμη κι αν «πιαστούν» τα έσοδα αυτά, θα «λείπουν» από τον ΟΑΕΕ 450 εκατ. ευρώ από τη μη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
[Σύνταξη στα 62 από τον ΟΓΑ]
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
Τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και καταβολή εισφορών σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα (διαδοχική ασφάλιση).
Την καταβολή, σε όσους συνταξιοδοτούνται, προσωρινής σύνταξης η οποία θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 95% της κατώτατης.
Την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης (απονομή χωριστών ποσών από κάθε φορέα) για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδούνται από ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (εκτός ΕΤΕΑ) τα οποία, έως και πέρυσι, ήταν Ν.Π.Δ.Δ.
Τη ρύθμιση των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ, χωρίς να χάνεται η επιδότηση του επιτοκίου.
Οι τρεις βασικές αλλαγές στις εισφορές
1 Σε ενιαία δήλωση, από την 1η Δεκεμβρίου, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ
2 Διασταυρώσεις σε μηναία βάση μεταξύ των δηλωθέντων και των καταβληθέντων
3 Αμεση επιβολή προστίμων έως 10.550 ευρώ για ανακριβή δήλωση