Τις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ προκάλεσε διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, η συζήτηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως καταγγέλλεται από τη ΓΣΕΕ, επιχειρείται η «υπαγωγή των φορέων του δημοσίου στην έννοια των εργοδοτικών επιχειρήσεων» ενώ γίνεται προσπάθεια «υφαρπαγής πόρων από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ». Για «πελατειακές» ρυθμίσεις κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΝ ζητά την απόσυρση της τροπολογίας.
ΠΑΣΟΚ
"Η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί καθημερινά τη κοινή γνώμη με τις κάθε είδους ρουσφετολογικές και πελατειακές ρυθμίσεις, που εν μέσω θέρους προωθεί", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
"Αυτή τη φορά, με το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου σχετικά με τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, που συζητιέται αύριο στη Βουλή, ο κ. Παπαθανασίου μετατρέπει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε κέντρο εξυπηρέτησης της εκλογικής πελατείας της ΝΔ. Αποκτά ο ίδιος τη δυνατότητα, με υπουργικές αποφάσεις, να επιχορηγεί, από κάθε είδους μάλιστα πιστώσεις, πάσης φύσεως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, αθλητικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς", τόνισε η Λούκα Κατσέλη.
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής, στήνει από τώρα τον πελατειακό της μηχανισμό για την εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων εν όψει εκλογών".
"Τον καλούμε να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο και να σταματήσει να υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας με τέτοιου είδους επιζήμιες αποφάσεις", κατέληξε η Λούκα Κατσέλη.
ΣΥΝ
Την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση "για να θεωρείται εργοδότης και επιχείρηση το δημόσιο, ώστε να μπορεί να επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση των ανέργων", ζητά το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης.
"Η κυβέρνηση αντί να χρησιμοποιεί τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να δημιουργεί ή να διασώζει θέσεις εργασίας και για τη στήριξη των ανέργων, με την προτεινόμενη τροπολογία επιχειρεί με αυτούς τους πόρους και κυρίως με τις εισφορές των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ να χρηματοδοτήσει την προεκλογική πελατειακή πολιτική της των γενικευμένων ρουσφετολογικών προσλήψεων σε θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο", επισημαίνει ο Δημήτρης Στρατούλης.
Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ ζητά από την κυβέρνηση "να αποσύρει άμεσα αυτή την τροπολογία και να προχωρήσει στην κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, την πολιτική προστασία με προσλήψεις εργαζομένων πλήρους και σταθερής απασχόλησης μέσω διαφανών, αξιοκρατικών και αξιόπιστων διαγωνιστικών διαδικασιών".
ΓΣΕΕ
Τη ριζική της διαφωνία στην επιχειρούμενη υπαγωγή των φορέων του δημοσίου στην έννοια των εργοδοτικών επιχειρήσεων εξέφρασε η ΓΣΕΕ με επιστολή της στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη-Πάλλη Πετραλιά.
Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, επιχειρείται η "υφαρπαγή πόρων από το ΕΣΠΑ, τον ΟΑΕΔ - ΛΑΕΚ (λογαριασμός που χρηματοδοτούν εργαζόμενοι και εργοδότες)".
Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι το "τεράστιο και σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας" δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί "με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμπορευματοποίηση της ελπίδας των ανέργων για πρόσληψη στο δημόσιο".
Επίσης, υπογραμμίζει ότι "είναι προφανές ότι τόσο με αυτήν όσο και με άλλες ενέργειες στο στόχαστρο βρίσκονται τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ, τα οποία επ’ ουδενί δε θα επιτρέψουμε να πέσουν στο “Πιθάρι των Δαναΐδων” προκειμένου να ασκηθούν οι ρουσφετολογικές, προεκλογικές και αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης".
Αναλυτικά, η επιστολή της ΓΣΕΕ:
"Θεωρούμε ότι οι αιφνιδιασμοί με νομοθετικές ρυθμίσεις εις βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων εν μέσω θέρους, στην προσπάθεια να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, αποτελούν ανοικτή πρόκληση προς τα συνδικάτα και το σύνολο των εργαζομένων. Αυτή τη φορά, εκτός από τα ΒΑΕ, επανέρχονται στο στόχαστρο οι πόροι του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ.
Συγκεκριμένα, περιήλθε σε γνώση μας, προτεινόμενη διάταξη νόμου στο ΣχΝ για το νομικό πλαίσιο των σκαφών αναψυχής, που αφορά στην υπαγωγή των κατά το άρθρο 51 παρ.1 του Ν. 1892/1990 φορέων του Δημοσίου Τομέα στην έννοια του «εργοδότη» και της «επιχείρησης» του άρθρου 29 παρ.1 του Ν. 1262/1982, προκειμένου να τυγχάνουν της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων.
Είναι τουλάχιστον αντιφατικό από τη μια να επιχειρείται η εκ νέου προικοδότηση του Δημοσίου (μετά το άρθρο 74 του Ν. 3746/2009 για την υπαγωγή του Δημοσίου στην επιχορήγηση της απασχόλησης επιδοτούμενων ανέργων) με εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους για την προώθηση της απασχόλησης σε θέσεις για τις οποίες απαγορεύεται να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και από την άλλη, σωρηδόν ο ΟΑΕΔ να απορρίπτει αιτήσεις εργαζομένων μητέρων ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο για την χορήγηση της 6μηνης ειδικής παροχής μητρότητας, με την αιτιολογία ότι το Δημόσιο δεν υπάγεται στην έννοια «της επιχείρησης»…! Ο κατά το δοκούν προσδιορισμός του Δημόσιου Τομέα ως ιδιωτικής επιχείρησης είναι εκτός από επικίνδυνος, προεχόντως παράνομος.
Οι ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και προώθησης της απασχόλησης, δεν μπορούν να κατευθύνουν τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που είναι αυστηρά προσανατολισμένοι σε αυτούς τους σκοπούς, αλλά και τους πόρους του ΛΑΕΚ, που οι κοινωνικοί εταίροι έχουμε θεσμοθετήσει στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας, στην επιχορήγηση του Δημοσίου, με πρόσχημα μάλιστα την οικονομική κρίση.
Η άμεση απόσυρση της προτεινόμενης αυτής νομοθετικής διάταξης, η οποία προκαλεί ιδιαίτερα τις αντοχές μας, επιβάλλεται όχι μόνο από τις θεμελιώδεις αρχές που οφείλουν να διέπουν την δράση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και το καθήκον ειλικρίνειας προς όλους τους απασχολούμενους με ορισμένου χρόνου συμβάσεις ή προγράμματα stage σε φορείς του δημόσιου Τομέα, οι οποίοι φυσικά μακροπρόθεσμα δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από αυτή τη ρύθμιση".