Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Eurostat: Σοκ ακρίβειας στην ελληνική αγορά

Μπορεί η εισοδηματική σύγκλιση με την Ε.Ε. να παραμένει ακόμη άπιαστο όνειρο για τον μέσο Έλληνα πολίτη, αλλά η σύγκλιση τιμών ήρθε. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το συγκριτικό ύψος τιμών ανά την Ευρώπη το μέσο κόστος ζωής στην Ελλάδα έφτασε το 2008 στο 94% του κοινοτικού μέσου όρου ενώ σε υψηλότερες τιμές από την μέση κοινοτική πωλούνται στην Ελλάδα τρόφιμα, ρούχα αλλά και οικιακές συσκευές.


Το 2008 η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. ήταν η Δανία με το μέσο κόστος ζωής να είναι κατά 41% υψηλότερο από ότι στην υπόλοιπη Ε.Ε. των 27 κρατών. Έπεται η Ιρλανδία με τιμές κατά 27% υψηλότερες, η Φινλανδία (25%) το Λουξεμβούργο (16%) και η Σουηδία (14%). Σημειώνεται ότι η Δανία παρουσιάζει τις υψηλότερες τιμές, λόγω και της υψηλής έμμεσης φορολογίας, ενώ και το εισόδημα του μέσου Δανού είναι ιδιαίτερα υψηλό.

τον αντίποδα, χαμηλότερες τιμές από την Ελλάδα αντιμετωπίζει ο καταναλωτής στην Κύπρο (90%), στην Πορτογαλία (87%) στην Σλοβενία (83%) και στα υπόλοιπα κράτη που εισήλθαν στην ΕΕ με την διεύρυνση. Φθηνότερη από όλες είναι η Πολωνία με το μέσο κόστος ζωής στο 69%.

Για την Ελλάδα, ο μέσος όρος κρύβει πολλές .. παγίδες καθώς το κόστος του συνόλου των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών συγκρατείται στο 94% από κάποια αγαθά και υπηρεσίες που παραμένουν ακόμη πολύ φθηνές.

Αντιθέτως βασικά είδη όπως τα τρόφιμα, παρά το ότι η Ελλάδα είναι παραγωγός χώρα έχουν γίνει πολύ ακριβά αυξάνοντας πολύ το βάρος που επωμίζονται ειδικά τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά πωλούνται σε τιμή κατά 1% υψηλότερη του μέσου όρου των 27 κρατών μελών, τα ρούχα κοστίζουν 13% περισσότερο από ότι στην Ε.Ε. και οι οικιακές συσκευές 12% πιο πολύ. Στο 89% του κοινοτικού μέσου όρου βρίσκονται οι τιμές των ποτών και του καπνού, στο 93% των αυτοκινήτων και των μηχανών και στο 96% των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com