Συμμετέχοντας με τον τρόπο της στον εορτασμό της 40ής επετείου από την «κατάκτηση» της Σελήνης από τον άνθρωπο, η Google ανακοίνωσε ότι πλέον η δημοφιλής δωρεάν υπηρεσία χαρτογράφησης Google Earth θα περιλαμβάνει και την εικονική εξερεύνηση της επιφάνειας του φεγγαριού.
Μετά τη Γη, τον Άρη και τον Ουρανό, προστίθεται πλέον και η Σελήνη στις επιλογές που διαθέτει η μπάρα εργαλείων στην ιστοσελίδα earth.google.com, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Ο χρήστης, που προσδοκά να «δει» το φεγγάρι, αρκεί να «κατεβάσει» στον υπολογιστή του το λογισμικό Google Earth 5.0, το οποίο διατίθεται δωρεάν.
Η σχετική παρουσίαση της νέας δυνατότητας έγινε σε ειδική εκδήλωση της Google με τη συμμετοχή εκπροσώπων της NASA, του αστροναύτη Μπαζ Όλντριν της ιστορικής αποστολής «Απόλλων 11» που προσεληνώθηκε πρώτη στις 21 Ιουλίου 1969 και του Ιδρύματος X Prize που προωθεί τα ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για τη νέα υπηρεσία του Google Earth Μάικλ Βάις-Μάλικ, «είναι πια δυνατό για τον καθένα να ακολουθήσει τα ίχνη των πρώτων αστροναυτών. Δίνουμε σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε μια διαδραστική τρισδιάστατη παρουσίαση των αποστολών Απόλλων».
Η νέα «σεληνιακή» υπηρεσία Google Earth ανακατεύει πανοραμικές φωτογραφίες τύπου “Street View” με δορυφορικές φωτογραφίες και βίντεο της NASA, που έχουν τραβηχτεί στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης, για να δημιουργήσει ένα εικονικό σεληνιακό τοπίο.
Το νέο «εργαλείο», όπως τονίστηκε και κατά την παρουσίασή του, θα παίξει ενημερωτικό-εκπαιδευτικό ρόλο σχετικά με το διάστημα και ειδικότερα το φεγγάρι. Μεταξύ άλλων, οι χρήστες, εκτός από εικονικές περιηγήσεις «α λα Άρμστρονγκ» (όπου την αφήγηση θα κάνουν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι πια αστροναύτες), θα μπορούν να δουν τα κάθε είδους ανθρώπινα τεχνουργήματα που άφησαν πίσω τους οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων», οι οποίοι στο διάστημα 1969-1972 περπάτησαν στη Σελήνη.
Ο χρήστης θα μπορεί να «πετά» πάνω από την επιφάνεια του δορυφόρου αναζητώντας τον αγαπημένο του κρατήρα ή να «περπατά» εκεί όπου περπάτησαν πρώτοι ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν. Για πρώτη φορά η Google παρουσίασε ένα σεληνιακό χάρτη το 2005, αλλά τότε οι φωτογραφίες ήσαν τόσο χαμηλής ανάλυσης που και το παραμικρό ζουμ τις καθιστούσε ουσιαστικά ακατάλληλες για τον χρήστη.
Εξάλλου οι επίδοξοι εικονικοί αστροναύτες μπορούν να επισκεφτούν το νέο site www.wechoosethemoon.org, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία περίπου για ένα χρόνο και παρουσιάζει βήμα-βήμα την εξέλιξη της ιστορικής αποστολής του «Απόλλων 11».