Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

To νέο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ

Ελληνικότερο και λαϊκότερο είναι το νέο ρεπερτόριο του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ)! Εξάλλου, σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε κατά τη σημερινή παρουσίαση του ρεπερτορίου της περιόδου 2009-2010 ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης: «Σε ένα θέατρο δημοσίου συμφέροντος, η φιλοσοφία του εκάστοτε διευθυντή οφείλει να συγχρονίζεται με τις ανάγκες, τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας».


Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «το ελληνικό ρεπερτόριο αποτελεί προτεραιότητα του ΚΘΒΕ, με έργα διαλεγμένα από τα διαχρονία της ελληνικής συγγραφική παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, από τα συνολικά δέκα θεατρικά έργα της νέας περιόδου, τα οχτώ είναι ελληνικά και μόλις τα δύο, ξένα. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η απόφαση: να χαρακτηριστεί η σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, σε «Λαϊκή Σκηνή του ΚΘΒΕ». Το εναρκτήριο έργο της «Λαϊκής Σκηνής» θα είναι το «Βασικά, με λεν Θανάση», του Γιώργου Αρμένη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσουν το έργο του Νίκου Τσιφόρου «Τα παιδιά της πιάτσας» σε θεατρική διασκευή Γιώργου Σκαμπαρδώνη και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, την οποία θα παρουσιάσει η Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Ενας άλλος άξονας της φιλοσοφίας του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή σχετίζεται με το έντονο ενδιαφέρον για την πειραματική δημιουργία, η οποία θα παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στο μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται η Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ, η οποία, σύμφωνα με τον κ.Χατζάκη, «θα δώσει βήμα στους νέους, σε όλα τα σχήματα και τους μεμονωμένους καλλιτέχνες που αγωνιούν να εκφραστούν με εναλλακτικούς και ρηξικέλευθους τρόπους». Το εναρκτήριο έργο της Πειραματικής Σκηνής θα είναι «Ο Ιμπι Βασιλιάς» του Αλφρέ Ζαρί, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Θα ακολουθήσει "Η αποστολή στον πλανήτη γη" του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com