Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Με συνταγή «Ελευθερίου Βενιζέλου» το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στη δημοπράτηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλλι, προχωρά το ΥΠΕΧΩΔΕ, με στόχο την παράδοσή του προς χρήση το 2015. Το έργο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με το σύστημα της Σύμβασης Παραχώρησης, με το χρόνος παραχώρησης να ορίζεται σε 35 χρόνια, στα οποία περιλαμβάνεται και η περίοδος κατασκευής. Το Δημόσιο θα μετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα που θα προκύψει με 55%, με το ίδιο ποσοστό, δηλαδή, με το οποίο μετέχει και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.


Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του Δημοσίου δεν θα ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος και άρα μπορεί να μειωθεί με τις προσφορές που θα κατατεθούν. Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει όλο το κόστος μελέτης-κατασκευής που απαιτείται, πέραν της παραπάνω κρατικής συμμετοχής, με ίδια κεφάλαια και δάνεια, τα οποία δεν θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις 9 Φεβρουαρίου 2010. Εάν δεν προκύψουν προβλήματα και δεν υπάρξουν ενστάσεις, ο ανάδοχος θα ανακηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.Ο διεθνής διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση, χωρίς ενδιάμεση προεπιλογή.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, διευκρίνισε ότι το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκεύη ενός νέου οδικού άξονα, ο οποίςο θα συνδέει το αεροδρόμιο με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και την τουριστική περιοχή της Χερσονήσου, ενώ εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας, κατά την περίοδο υλοποίησής του και 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας, όταν τεθεί σε λειτουργία. Με την έναρξη λειτουργίας του νέου Αερολιμένα, ο υφιστάμενος αερολιμένας στο Ηράκλειο θα κλείσει οριστικά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com