Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος

Επηρεάζεται από τις εκλογές το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η Βουλή θα είναι κλειστή την 5η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα και το χρονοδιάγραμμα των επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας προετοιμάζουν το προσχέδιο, όμως αυτό θα αλλάξει ανάλογα με τις προθέσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά την 4η Οκτωβρίου. Έτσι,


η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει να λάβει το προσχέδιο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μέχρι το Νοέμβριο που θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός θα υπάρξει πίεση για τη λήψη νέων μέτρων. Στο τέλος του μήνα καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, για να συλλέξει στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία πρέπει να αποστείλει στην Κομισιόν τα οριστικά στοιχεία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2008, όπως και του δημόσιου χρέους. Τα ίδια στοιχεία υποβάλλουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. στο πλαίσιο της πολυμερούς εποπτείας.

Στις αρχές του επόμενου μήνα έχει προγραμματιστεί το άτυπο Ecofin, ενώ την επομένη των εκλογών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα έπρεπε να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 -προφανώς λόγω των εκλογών, η κατάθεση του προσχεδίου θα γίνει αργότερα. Στο μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 12 και 13 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το Ecofin, όπου θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των οικονομικών της Ε.Ε. και κάθε χώρας ξεχωριστά, ενώ στις 19 Οκτωβρίου η Εurostat θα ανακοινώσει επίσημα τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008. Ιδιαίτερα κρίσιμη ημερομηνία είναι η 24η Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η προθεσμία που έχει η χώρα μας για να υποβάλει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Σημειώνεται ότι δέκα μέρες μετά, στις 3 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τη φθινοπωρινή της έκθεση με σχόλια και συστάσεις για τις χώρες που εμφανίζουν αποκλίσεις από τους στόχους, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com