Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Οι λεπτομέρειες για την ρύθμιση του ΦΠΑ

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε ο πρόεδρος της δημοκρατίας, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του οφειλόμενου ποσού κατά τουλάχιστον 30% με την υποβολή της δήλωσης και η καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις.


Για καθεμία από τις δόσεις θα υπάρχει προσαύξηση του ποσού κατά 1% μέχρι τη λήξη του δεύτερου μήνα από την λήξη του μήνα της υποβολής ενώ από τον τρίτο μήνα και μετά η προσαύξηση θα είναι 2%. Οι προβλεπόμενες νομικές κυρώσεις θα επιβάλλονται από τον τρίτο μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της δήλωσης.

Σε περιπτώσεις ανακριβής δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλεται. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20/10/2009 και μετά.

Ακόμη όσον αφορά στα ποσά των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που μπορούν να αποσβένουν οι εταιρείες, όπως αναφέρονται στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, για αυτές που το ποσοστό ήταν 0,5% γίνεται 1% και για αυτές που ήταν 1% (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συνδρομητικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς και τις επιχειρήσεις διανομής και παροχής φυσικού αερίου) το ποσό γίνεται 1,5%.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com