Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Συνάντηση για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στο ΥΠΑΝ

Ζητήματα προστασίας του Καταναλωτή απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους της DIGEA, του φορέα που έχει αναλάβει τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR).

Στη συνάντηση


παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιώργος Αναστασόπουλος, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή ξεκινά σε πρώτη φάση από το Κέντρο Εκπομπής στο Ξυλόκαστρο και σταδιακά θα προχωρήσει σε όλη την χώρα. Σημειώνεται ότι για τα κρατικά κανάλια φορέας που έχει αναλάβει τη μετάβαση είναι η ΕΡΤ, οι, δε, περιφερειακοί σταθμοί θα συνεργασθούν με πάροχο της επιλογής τους.

O υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε τα εξής: «Σύμφωνα με απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), έως το 2015, όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση.

Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής συμμόρφωσης στην απόφαση της ITU. Κατά την περίοδο της μετάβασης, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει και το αναλογικό σήμα -όπως κάνει και σήμερα-, ταυτόχρονα, με το ψηφιακό.

Όμως, λόγω έλλειψης συχνοτήτων το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι συγκεκριμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα, ακόμη και μέσα στο 2009. Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή, από την Αίγινα, όλων των σταθμών. Το ίδιο, ακριβώς, θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου. Έτσι, λοιπόν, περίπου 40.000 καταναλωτές θα χρειαστούν, άμεσα, την προμήθεια αποκωδικοποιητών, προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση. Το κράτος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό με έντυπο ενημερωτικό υλικό, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την DIGEA και το οποίο θα διατίθεται στα κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών (ΚΕΠ) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, για τους τηλεθεατές των περιοχών με το ειδικότερο πρόβλημα έχουμε αποφασίσει να αποστείλουμε προσωπική επικοινωνία, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου θα εξηγούμε λεπτομερώς τα βήματα».

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιώργος Αναστασόπουλος, εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες και τη διαδικασία, που όπως είπε είναι ιδιαίτερα απλή. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Το μόνο που απαιτείται είναι η αγορά ενός αποκωδικοποιητή που να πληροί τις προδιαγραφές MPEG4 -το πρότυπο, που έχει επιλέξει η DIGEA- ο οποίος είναι συμβατός και με το πρότυπο MPEG2, που έχει επιλέξει η ΕΡΤ. Ο καταναλωτής, απλά, προμηθεύεται τον αποκωδικοποιητή από τα εμπορικά καταστήματα. Οι προδιαγραφές των αποκωδικοποιητών δημοσιεύθηκαν από την DIGEA, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις ενημέρωσης των φορέων της αγοράς και το λιανεμπόριο ετοιμάζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Οι νέες τηλεοράσεις ως επί το πλείστον είναι συμβατές με το νέο ψηφιακό σήμα».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com