Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΣΒΒΕ: Δύσκολο για τις επιχειρήσεις και το 2010 λόγω επιταγών

Χειρότερο από το 2009 ενδέχεται να είναι το 2010 για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων και ανείσπρακτων επιταγών, που έχουν προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην αγορά, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νίκος Πέντζος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να γίνει διάλογος για το πώς θα χειριστούμε συνολικά αυτό το ζήτημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η βορειοελλαδική μεταποίηση


περνά δύσκολες εποχές: σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτός των μεταλλικών προϊόντων-αλουμινίου-οικοδομής, οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ κάποιες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.

Ο κ. Πέντζος επανέλαβε την πρόταση για επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής. Τόνισε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση εγκατάστασης των υφυπουργών Οικονομίας και Αποκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι φορείς λήψης αποφάσεων.

Σχολιάζοντας την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος είχε προτείνει τη μετεξέλιξή του, ώστε να συμπεριλάβει και αρμοδιότητες περιφερειακής ανάπτυξης. «Θα ήταν σωστό να παραμείνει, πέρα από τη σημειολογική του σημασία», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει τις μέχρι τώρα κινήσεις της νέας κυβέρνησης, σημείωσε: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη, πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις».

Στο μεταξύ, ο ΣΒΒΕ διοργανώνει σειρά συναντήσεων εργασίας για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, με χορηγό την «EFG Eurobank».

Στόχος των εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν σήμερα και θα κορυφωθούν στις 14/12, είναι η χάραξη στρατηγικών κατευθύνσεων για την πορεία της μεταποίησης μέχρι το 2020. Τα αποτελέσματά τους θα αποτελέσουν τη βάση των προτάσεων του ΣΒΒΕ προς την κυβέρνηση.

Στις εκδηλώσεις, με θέμα τα δομικά υλικά και την κλωστοϋφαντουργία-ένδυση (σήμερα), τα τρόφιμα ποτά, κατασκευές και πληροφορική (2/11) και την περιφερειακή ανάπτυξη-καινοτομία-εξωστρέφεια (30/11), μετέχουν 73 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι υπουργείων-φορέων.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης τέσσερις συναντήσεις εργασίας για 11 μεταποιητικούς κλάδους, συν άλλες τρεις για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης-καινοτομίας-εξωστρέφειας.

Θα διενεργηθούν τέσσερις έρευνες γνώμης με τα εξής αντικείμενα: προσκόμματα στη διεθνοποίηση μεταποιητικών επιχειρήσεων, ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων, οικονομική κρίση/επιπτώσεις στη Β.Ελλάδα και πορεία/μέλλον της μεταποίησης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Eurobank, Γεώργιος Μαρίνος, υπενθύμισε ότι τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας σε επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και φτάνουν τα 31 δισ. αν προστεθεί η Ν.Α. Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σημαντική πρόκληση για επανεξέταση του αναπτυξιακού προσανατολισμού της οικονομίας». Επεσήμανε ότι σημαντική για την επιτυχή στροφή της ελληνικής οικονομίας είναι η δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων με κρίσιμο μέγεθος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com