Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Φθηνότερο κατά 5% το φυσικό αέριο από τον Ιανουάριο

Mείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 5% από τον Ιανουάριο, η οποία θα φθάσει στο 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 προανήγγειλε ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου από το βήμα του συνεδρίου για τις «Εξελίξεις στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού»




Πρόκειται ουσιαστικά για την προσαρμογή των τιμών του αερίου στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς η φόρμουλα υπολογισμού της τιμής στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενσωματώνει τις μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου με χρονική υστέρηση τριών μηνών. Η μείωση αυτή, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, είναι ανεξάρτητη από την έκπτωση κατά 15% με αναδρομική ισχύ στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΔΕΠΑ από τη Gazprom, την οποία πέτυχε η κρατική εταιρεία αερίου μετά την τελευταία διαπραγμάτευση με τον ρωσικό όμιλο, την άνοιξη του 2014.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ακόμα ότι εξετάζεται νέος τρόπος τιμολόγησης του αερίου από τη ΔΕΠΑ, ώστε στο μέλλον να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές και πρόσθεσε ότι ήδη, χάρη στις δημοπρασίες ποσοτήτων φυσικού αερίου, οι μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι βιομηχανίες, μπορούν να προμηθεύονται σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ είναι η μείωση της ζήτησης αερίου κατά 25% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η τρέχουσα κατανάλωση να κινείται στα επίπεδα του 2005. «Είναι δομικό ή συγκυριακό; H ΔΕΠΑ και οι εταιρείες προμήθειας θα πρέπει να υποθέσουν το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γιώργος Σπανούδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή αγορά δεν θα πλημμυρίσει με αμερικανικό αέριο, όπως πολλοί εκτιμούν.

Ρήτρα take or pay
Ας σημειωθεί ότι η πτώση της κατανάλωσης αερίου έχει ενεργοποιήσει τη ρήτρα take or pay και η ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Gazprom για την διευθέτηση του προβλήματος, καθώς καλείται να πληρώσει για την ποσότητα αερίου την οποία δεν απορρόφησε μέσα στο 2014, με βάση τη συμφωνία που έχει με τους Ρώσους.

Οσον αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς, ο υφυπουργός είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα. Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε ακόμα αναφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις δημοπρασίες ποσοτήτων φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ (μοντέλο ΝΟΜΕ). Είπε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε θα συνεχίσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις που δίνει η ΔΕΗ στη βιομηχανία. Αφησε πάντως ανοικτό ένα ενδεχόμενο να αναβληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκαλέσει η ΔΕΗ για το θέμα αυτό στις 22 Δεκεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΔΕΗ που παρευρίσκονταν στο συνέδριο είπαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί από τον βασικό μέτοχο αναβολή της συνέλευσης. Υπενθύμισαν δε ότι και το 2014, όταν είχε αναβληθεί η συνέλευση για τη μείωση των τιμών, η απόφαση που ελήφθη είχε αναδρομική ισχύ, κάτι που εκτιμούν ότι θα συμβεί και φέτος σε περίπτωση αναβολής της συνέλευσης.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός τόνισε την «ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για να προστατευθεί και να ενισχυθεί με τα κατάλληλα κίνητρα η ελληνική βιομηχανία, μίλησε για τις αλλαγές που δρομολογούνται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού προκειμένου από το τέλος του 2015 η ελληνική αγορά να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό target model και τόνισε ότι από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχει εξοικονομηθεί κόστος 110 εκατ. ευρώ».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com