Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως είναι η Google, η Apple και η Microsoft, προωθούν με κάθε τρόπο τη χρήση των cloud υπηρεσιών και παρά τη δημοσιότητα που έχει λάβει η συγκεκριμένη τεχνολογική προσέγγιση, οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου δεν δείχνουν να τις προτιμούν.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το α' τρίμηνο του 2014, μόλις το 18,7% των χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα αξιοποίησαν τις υπάρχουσες cloud υπηρεσίες για να αποθηκεύσουν ή να μοιραστούν με άλλους χρήστες έγγραφα, εικόνες, μουσική, videos ή άλλα αρχεία.
Αξιοσημείωτο είναι πως στο συνολικό πληθυσμό (ηλικίας 16-74 ετών), όπως προκύπτει από την αντίστοιχη μελέτη της Eurostat, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται μόλις στο 11%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα απ' ό,τι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (21%) και πολύ πιο πίσω από το 42% της Δανίας και το 38% της Βρετανίας.
Ως cloud computing ορίζεται η τάση που υπάρχει για τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για εργασίες που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε μόνο υπολογιστές. Η πιο γνωστή χρήση είναι η αποθήκευση αρχείων αλλά πλέον υπάρχουν και υπηρεσίες cloud που αφορούν εργασίες όπως είναι η διαχείριση των σχέσεων με πελάτες (CRM) ή η διαχείριση των πόρων μίας επιχείρησης (ERP). Γενικότερα, ως cloud χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε εργασία χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Από τις πιο γνωστές υπηρεσίες είναι τo Google Drive, το OneDrive της Microsoft, το iCloud της Apple, το Dropbox, ενώ γενικότερα το cloud computing θεωρείται ότι αποτελεί το μέλλον της πληροφορικής.
Προφίλ χρηστών
Στην Ελλάδα, πάντως, ακόμη το cloud δεν έχει την απήχηση που ενδεχομένως να περίμενε κανείς, δεδομένου κιόλας ότι όλες οι πλατφόρμες για smartphones και tablets ωθούν τους χρήστες να αποθηκεύουν online τα αρχεία τους ή έστω να χρησιμοποιούν σχετικές υπηρεσίες για την αποθήκευση αντιγράφων (backup). H υψηλότερη χρήση παρατηρείται στις πιο μικρές ηλικίες καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης παρατηρείται στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών (33,6%) και ακολουθούν εκείνες των 35-44 ετών (22%) και των 16-24 ετών (21,9%).
Τα αρχεία που αποθηκεύονται και διαχέονται με τη χρήση υπηρεσιών νέφους είναι, κυρίως, φωτογραφίες (76,2%), κείμενα, λογιστικά φύλλα και ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (59,2%), μουσική (38,2%) και videos (31,9%).
Οι υπηρεσίες αποθήκευσης διατίθενται έναντι αντιτίμου, ωστόσο, οι περισσότεροι πάροχοι συνήθως προσφέρουν καταρχήν δωρεάν σε ορισμένα GBs και ακολούθως γίνεται χρέωση ανάλογα με τα GBs που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 8,1% όσων έκαναν χρήση των υπηρεσιών νέφους δήλωσαν ότι έχουν καταβάλει κάποιο αντίτιμο για τις υπηρεσίες αυτές.
Όσον αφορά τους λόγους χρήσης, 6 στους 10 επικαλούνται ως βασικό λόγο για τον οποίο χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες νέφους την ευκολία να μοιράζονται αρχεία με άλλους και 5 στους 10 τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα αρχεία τους από διαφορετικές συσκευές και τοποθεσίες αλλά και τη δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερης χωρητικότητας αποθηκευτικών χώρων.
Λόγοι μη χρήσης
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα θέματα ασφαλείας δεν είναι ο βασικός λόγος που οι Έλληνες δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες cloud. Συγκεκριμένα, μόλις το 17,5% όσων δεν χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες cloud δήλωσαν ότι τους απασχολούν θέματα ασφαλείας των αρχείων τους ή των προσωπικών δεδομένων τους. Το 49,3% δηλώνει ότι μοιράζεται τα αρχεία του μέσω email, υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και USB είτε πολύ απλά δεν μοιράζεται online αρχεία με άλλους χρήστες. Το 45,3% απάντησε ότι αποθηκεύει τα αρχεία του σε δικές του συσκευές, ενώ το 19,3% απάντησε πως δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει διαδικτυακούς αποθηκευτικούς χώρους.