Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και έναν πιθανό εκτροχιασμό της οικονομίας, εκφράζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν εκτενείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο τι θα κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Associated Press γράφει: «Κινδυνεύει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».
Η εφημερίδα «Guardian» ααναφέρει ότι η Ελλάδα προσφεύγει σε εκλογές αποδιοργανώνοντας το πρόγραμμα διάσωσης.
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στην τρίτη και τελική ψηφοφορία οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. "O εκλεκτός του Α. Σαμαρά δεν κατάφερε να αποσπάσει τις απαιτούμενες ψήφους - 180- για την εκλογή προέδρου αφού κατάφερε να λάβει 168 ψήφους , τον ίδιο αριθμό με αυτόν που έλαβε και στην δεύτερη ψηφοφορία.Με την διάλυση της βουλής, η Αθήνα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Οι «Νew York Times» επισημαίνουν πως η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές « κι αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα αριστερό κόμμα που είναι αντίθετο στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας».
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας προσθέτει πως η νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα δεν έχει πυροδοτήσει την ίδια αίσθηση πανικού που είχε γίνει αισθητή σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το 2012, όταν έμοιαζε πιθανό ότι η χώρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, επισημαίνει πως η προοπτική των νέων εκλογών έχει αναστατώσει τους πιστωτές της χώρας και τις διεθνείς αγορές γιατί όπως εξηγεί το δημοσίευμα «το κόμμα της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης της χώρας και να επιχειρήσει τη μείωση του τεράστιου χρέους στην Ελλάδα, αναμένεται να κερδίσει».
Το πρακτορείο "Bloomberg", τονίζει ότι η Αθήνα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, απέτυχε να πείσει τους βουλευτές να εκλέξουν τον υποψήφιό του, Σταύρο Δήμα.
Οι «Financial Times» αναφέρoυν ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και φέρνει το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σημειώνει ότι το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκτός από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία.
Η «Usa Today» αναφέρει πως η προοπτική των πρόωρων εκλογών έχει ενισχύσει τους φόβους για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Επισημαίνει δε, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιδρά στους όρους της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δημοσίευμα εξηγεί πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφατα έχει «μαλακώσει την ρητορική του σχετικά με τη μονομερή διαγραφή του χρέους».
Το CNBC σε δημοσίευμά του εστιάζει κυρίως στους κινδύνους με τους οποίους θα έρθει αντιμέτωπη η χώρα αν στις επερχόμενες εκλογές έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Όπως σχολιάζει, αν και η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά προς το τέλος του δημοσιονομικού της προγράμματος, πρέπει ακόμη να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση της ενίσχυσης από τους δανειστές -κάτι ωστόσο, που θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «Wall Street Journal», επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση θα χρεωθεί τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με την τρόικα για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο φόβος ωστόσο, των επενδυτών είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, τότε πιθανότατα να αρχίζει να κάνει πίσω σε ορισμένα από τα μέτρα μεταρρύθμισης και λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα.