Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,το μεσημέρι, στη Βουλή, θα συνεδριάσει (14.00), το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Αυτό ανακοινώθηκε και επίσημα, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η χώρα βαδίζει σε εκλογές κι ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και με βαρύ το κλίμα από το δυστύχημα με το πλοίο.
Ολες οι προσπάθειες που έγιναν για να πειστούν ακόμη 12 βουλευτές έπεσαν στο κενό, κάτι που φάνηκε και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΝΕΡΙΤ, ο οποίος μίλησε σε προεκλογικούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό συμβούλιο θα είναι ουσιαστικά το τελευταίο της παρούσας κυβέρνησης καθώς ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της, να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.
Όλα δείχνουν ότι η ψηφοφορία που θα γίνει θα έχει τυπική διαδικασία αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 170-172. Επομένως, αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής.
Η εκλογική μάχη αναμένεται να γίνει μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης αφού κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται σε όλα τα μέτωπα. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν με… άδεια ταμεία. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί, χάνεται ένας μήνας από τη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί, τα ταμειακά αποθέματα στερεύουν και το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ακριβές εκδόσεις ομολόγων που θα καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες, αποστερώντας μεγάλη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
Όπως είχε αποκαλύψει η «ΗτΣ», στην Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν συνεχείς συσκέψεις για να βρουν τα μέσα με τα οποία θα θωρακιστεί η οικονομία. Παράλληλα, και οι τράπεζες βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό καθώς φοβούνται ότι οι πρώτες αντιδράσεις σε περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές μπορεί να μην είναι και τόσο… ψύχραιμες. Φοβούνται δηλαδή απόσυρση καταθέσεων αλλά και πάγωμα όλης της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο υπ. Οικονομικών φοβούνται επίσης για τα έσοδα αφού στις προεκλογικές περιόδους παρατηρείται «στάση πληρωμών» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι στόχοι του προϋπολογισμού από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Δημοσκόπηση
Εν τω μεταξύ, στο 2,4% βρίσκεται η διαφορά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρία Interview για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "Βεργίνα TV" της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26 και 27 Δεκεμβρίου 2014, σε δείγμα 1.005 ατόμων.
Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 27%, ΝΔ 24,6%, ΧΑ 5,7%, ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ 5,4 %, ΠΟΤΑΜΙ 4.6%, ΑΝΕΛ 2% και ΔΗΜΑΡ 0,6%.
Επίσης, στο ερώτημα: "Αν είναι καλύτερο να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή, ή να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές", το 60% των ερωτηθέντων απαντά "η παρούσα Βουλή", το 30% ότι πρέπει "να πάμε στο πρόωρες εκλογές" και το 10% "Δεν γνωρίζω – Δεν απαντώ".
Εξάλλου, στο ερώτημα: "Ποιος κατά την άποψή σας, θα φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και πάμε σε πρόωρες εκλογές; Η συμπολίτευση, ή η αντιπολίτευση;", το 56% απαντά η αντιπολίτευση, το 25% η συμπολίτευση και το 19%, Δεν γνωρίζω – Δεν απαντώ.
Ακόμα, στο ερώτημα: "Μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό;" το 40% τάσσεται υπέρ του κ. Σαμαρά, το 26% υπέρ του κ. Τσίπρα, το 30% απαντά "Κανέναν" και το 4% "Άλλον".
Η διαδικασία από εδώ και πέρα
Εάν αποβεί άκαρπη και η σημερινή τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.
Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.