Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Γιατί η ελληνική κρίση αυτή τη φορά δεν θα είναι μεταδοτική στην Ευρώπη

«Tο "φλερτ" της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ το 2011 και οι δύο δραματικές εκλογές το 2012 οδήγησαν τη χώρα στις πιο σκοτεινές μέρες της κρίσης χρέους και σταμάτησαν μόνο με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σώσει το νόμισμα με oποιοδήποτε κόστος.




Τώρα, με την κατάρρευση μίας άλλης ελληνικής κυβέρνησης, οι ηγέτες της Ευρώπης, οι πιο ευάλωτες οικονομίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Ενώ οι απειλές για έξοδο ή παραμονή στο ευρώ θα αντηχούν στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία, η εξάπλωση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αυτή τη φορά είναι πιθανό να είναι περιορισμένη»: Αυτό αναφέρει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

«Κοιτάμε ένα πρόβλημα της Ελλάδας. Η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο και προσθέτει:
«Η κρίση του ευρώ ήταν σχετική με τον κίνδυνο μετάδοσης. Δεν αναμένω οι αγορές να αμφισβητήσουν σοβαρά τις άμυνες μετάδοσης της Ευρώπης».

Η αντίδραση των επενδυτών στην αποτυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φάνηκε στη γνωστή πλέον διαφορά Βορρά-Νότου. Οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν και οι αγορές επλήγησαν σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ τα επενδυτικά κεφάλαια διοχετεύτηκαν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, η Ιταλία, η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, δεν βρίσκεται κοντά σε δημοσιονομική καταστροφή, συνεχίζει το Bloomberg, προσθέτοντας πως τα κόστη δανεισμού των δεκαετών της ομολόγων βρίσκονται περίπου στο 2%, σε σύγκριση με πάνω από 7% που βρίσκονταν κατά το αποκορύφωμα της κρίσης.

«Οι χώρες κατά μήκος των άκρων της Ευρώπης είναι καλύτερα εξοπλισμένες τώρα, χάρη στην εν μέρει πιθανή έναρξη των αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ», δήλωσαν αναλυτές στην JPMorgan Chase & Co.

«Η δυσφορία στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά ιστορικά έχει επηρεάσει αρνητικά άλλες αγορές, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να υποβαθμίσουμε τη μεσοπρόθεσμη σημασία της ελληνικής πολιτικής κρίσης» για τα ομόλογα οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, τόνισαν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Οι πολιτικές αντιδράσεις και αυτή τη φορά θύμισαν 2012... Τότε που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες περικοπές για να μείνει στην ευρωζώνη», τότε που ένας Γερμανός της ΕΚΤ, ο Γιεργκ Ασμουσεν διαμήνυε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα».

Ο Σόιμπλε ακολούθησε χθες την ίδια γραμμή, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς και «δεν υπάρχει εναλλακτική». «Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εάν όμως η Ελλάδα διαλέξει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο» κατέστησε σαφές. Η Κομισιόν από την πλευρά της έθεσε πια ξεκάθαρα το δίλημμα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια είναι «ευρεία υποστήριξη» στις εκλογές σε μία «διαδικασία μεταρρυθμίσεων φιλική προς την ανάπτυξη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Οι πολιτικές αντιδράσεις και αυτή τη φορά θύμισαν 2012... Τότε που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
 
website counter
friend finderplentyoffish.com