Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η μυστική σύσκεψη για την οικονομία - Αγωνία για τα ταμειακά διαθέσιμα - Τι αποφάσισαν στην Τράπεζα της Ελλάδος

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, που όλα δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα περιοριστεί σημαντικά, υπονομεύοντας την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην ΤτΕ με τη συμμετοχή του διοικητή Γ. Στουρνάρα, των δύο υποδιοικητών Γ. Μουρμούρα και Γ. Παπαδάκη, καθώς και των διευθυντών της τράπεζας. Το αντικείμενο της σύσκεψης δεν ανακοινώθηκε, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εξεταστεί η υπό διαμόρφωση κατάσταση και παράλληλα να σχεδιαστεί πλάνο προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν στο τραπεζικό σύστημα.

Το ζήτημα που εγκυμονεί έθεσε με αγωνία στους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης το βράδυ της Δευτέρας. Όπως σημείωσε το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται περίπου 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων το πρώτο τρίμηνο του 2015 και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και κατ΄ επέκταση δεν καταβληθούν οι δόσεις του προγράμματος, τότε τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αντληθούν από τις ελληνικές τράπεζες, με την έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων, περιορίζοντας δραματικά την υπάρχουσα ρευστότητα, η οποία και θα αφαιρεθεί από την πραγματική οικονομία.

Συνδυασμός
Το παραπάνω πρόβλημα σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη υστέρηση των δημοσίων εσόδων συνθέτουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για την οικονομία που μπορεί υπό προϋποθέσεις να ναρκοθετήσει την ανάπτυξη και να ακυρώσει τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση που είχαν καταβληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες είχαν φέρει αποτέλεσμα.

Ο Γ. Στουρνάρας είχε σπεύσει σε ανύποπτο χρόνο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα, δηλώσεις οι οποίες και έτυχαν της αποδοκιμασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για προσπάθεια παρέμβασης στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στην ΤτΕ χωρίς τυμπανοκρουσίες προσπαθούν να βρουν λύση στο αδιέξοδο.

Η κατάσταση με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου το πρώτο τρίμηνο θέτει το θέμα επιτακτικά. Απαιτούνται περίπου 4,5 δισ. και το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου, τότε θα καλυφθούν οι ανάγκες. Να σημειωθεί ότι οι δόσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ που ήταν προγραμματισμένες να καταβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου υπολογίζονται σε 7 δις ευρώ. Εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τότε στην καλύτερη περίπτωση συμφωνία με την τρόικα και κατ΄ επέκταση η εκταμίευση των δόσεων θα γίνει το νωρίτερο στο τέλος Φεβρουαρίου.

Στο απευκταίο σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας, εκτός από την «τρύπα» των 4,5 δισ., η τότε ελληνική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει άλλα δύο «καυτά» μέτωπα. Το ένα είναι η έλλειψη ομπρέλας από τους δανειστές από την 1η Μαρτίου, στην περίπτωση μη συμφωνίας με την τρόικα, και το άλλο η ανάγκη για ανανέωση στο τέλος Μαρτίου των εγγυήσεων, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, που έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Τα δύο παραπάνω είναι άμεσα συνδεδεμένα, αφού η έλλειψη «ομπρέλας» καθιστά αυτόματα δυσχερή αν όχι απαγορευτική την ανανέωση των εγγυήσεων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τράπεζες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες του Δημοσίου με 4,5 δισ. μέσω της έκδοσης εκτάκτων εντόκων γραμματίων, πέραν της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων λήξεων, δημιουργούν ένα αν μη τι άλλο δυσοίωνο σενάριο. Και αυτό ακριβώς απεύχονται τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μονόδρομος η συμφωνία
Μαγικές λύσεις γνωρίζουν καλά όλοι ότι δεν υπάρχουν και για τον λόγο αυτό όλοι θεωρούν ως μονόδρομο τη συμφωνία με την τρόικα, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα θα κληθεί να την υλοποιήσει. Πηγές από την ΤτΕ σημειώνουν ότι η προ ημερών παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα δεν ήταν προσπάθεια παρέμβασης στο πολιτικό σκηνικό, αλλά προσπάθεια να γίνει γνωστή σε όλους η κατάσταση και το κάθε πολιτικό κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του. Μάλιστα, σημείωναν ότι το 2009 ο τότε διοικητής Γ. Προβόπουλος είχε επιλέξει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την εκτόξευση του ελλείμματος σε εκτός ελέγχου επίπεδα. Επικρίθηκε τότε διότι δεν το έκανε δημόσια. Και ο Γ. Στουρνάρας επέλεξε στην παρούσα χρονική συγκυρία να μην κάνει το ίδιο λάθος.

Ανησυχία για την πορεία των εσόδων

Μηνύματα έντονης ανησυχίας έρχονται και από το μέτωπο των εσόδων. Στο 11μηνο η απόκλιση φτάνει το 1,12 δισ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτοξευθεί στο δυσθεώρητο ύψος των 12,5 δισ. εντός του 2014 (11μηνο). Αν μάλιστα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τότε είναι μαθηματικά σίγουρο ότι η υστέρηση αυτή θα μεγιστοποιηθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, είτε εξαιτίας της χαλαρότητας των φορολογουμένων, είτε λόγω του ότι ατονούν όλοι οι έλεγχοι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Εν κατακλείδι όλοι συμφωνούν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Απεύχονται μεν εκλογές, αλλά σημειώνουν ότι εφόσον αυτές δεν αποφευχθούν τελικά, τότε θα πρέπει οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης να είναι άμεσες και αποτελεσματικές και η συμφωνία με την τρόικα εκ των ων ουκ άνευ. Στην αντίθετη περίπτωση τα σενάρια είναι εφιαλτικά.

Ο Γ. Στουρνάρας

Eίχε σπεύσει σε ανύποπτο χρόνο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χρειάζεται περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων το πρώτο τρίμηνο του 2015 και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να αντλήσει τα χρήματα αυτά από τις ελληνικές τράπεζες.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com