Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ συστήνει στην ετήσια έκθεση προόδου, o Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης, Όλι Ρεν. Σημειώνει ότι η γειτονική χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία της. Όσον αφορά στην Τουρκία, χαιρετίζει τις προσπάθειες για πολιτική μεταρρύθμιση, τονίζει, όμως, ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, όσον αφορά στην τελωνειακή ένωση με τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και στο κυπριακό.


"Ελπίζω η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να εκληφθεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ως ένα ισχυρό κίνητρο για την επίτσευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας", τόνισε ο Επίτροπος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. Όπως ανέφερε, στην έκθεση υπογραμμίζεται πως "η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει απαραίτητη".

Tην τελική απόφαση αναμένεται να πάρει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των "27", γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ελλάδα, καθώς απαιτείται ομοφωνία.

Σχετικά με την Τουρκία, η έκθεση προόδου κάνει αναφορά στον αυξημένο ρόλο που διαδραματίζει ο στρατός στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, "επίσημα και ανεπίσημα" και ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο. Το ζήτημα παραπέμπεται στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την έναρξη διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία και τις πρωτοβουλίες για την κουρδική μειονότητα.

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γίνεται αναφορά τόσο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, όσο και στα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα σε θέματα εκπαίδευσης και περιουσίας.

Η Έκθεση για τα Δυτ. Βαλκάνια

Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, η Κομισιόν συστήνει την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τη Σερβία, σημειώνοντας ότι έχει επιδείξει βούληση προσέγγισης της Ε.Ε. και συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Όσον αφορά στην Κροατία, οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσα στο 2010, εάν εκπληρώσει εγκαίρως όλα τα εκκρεμή κριτήρια αξιολόγησης. Η Επιτροπή προετοιμάζει τη γωμοδότησή της για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com