Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Με "ρήτρα" ανάπτυξης και βιωσιμότητας χρέους οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Επικουρική Ασφάλιση

Καταρχάς "κλειδωμένο" σε σχέση με τις γενικές γραμμές του περιεχομένου του αλλά, προς το παρόν,  "ανοιχτό" σε σχέση με τις συνέπειες του στην ανάπτυξη, το συνταξιοδοτικό αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι το πλάνο των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση.



Ο λόγος για το νομοσχέδιο, το οποίο έχει αρχίσει μεθοδικά  να ετοιμάζει ο νέος Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κος Πάνος Τσακλόγλου με  στόχο  -σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ- την "αναμόρφωση" της επικουρικής Ασφάλισης με την "εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος", δηλαδή ενός "ατομικού "κουμπαρά" για κάθε νέο εργαζόμενο".

Πριν την κατάληξη της μορφής του σχεδιαζόμενου κεφαλαιοποιητικού -επικουρικού ασφαλιστικού κλάδου η οποία θα έλθει προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και έπειτα σε δημόσια διαβούλευση -κατάθεση -ψήφιση, θα υπάρξει  διερεύνηση των επιπτώσεων του σε τρία πεδία και συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη της οικονομίας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα συνολικά αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως ο νέος κλάδος θα είναι κρατικός,  θα είναι μέρος της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα.

Επίσης θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους νέους μισθωτούς ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά εθελοντικός για νέους και παλιούς ασφαλισμένους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και για μερίδα των παλιών μισθωτών  ασφαλισμένων.  Το κριτήριο ένταξης των παλαιών ασφαλισμένων θα είναι η ηλικία τους και όχι τα έτη ασφάλισης τους.

Ανοιχτό, όμως, παραμένει το αν το νέο ταμείο θα λειτουργεί εντός του e-ΕΦΚΑ ή θα είναι αυτόνομο, με αρμόδια στελέχη, όμως, να κλίνουν προς τη δεύτερη επιλογή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο βασικός σχεδιασμός δεν προβλέπει τη δυνατότητα οποιασδήποτε μορφής προκαταβολής της νέας επικουρικής σύνταξης, αλλά την καταβολή της σύνταξης κατά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του ασφαλισμένου.

Τη διαχείριση των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων του νέου κλάδου θα την αναλάβουν πιθανότατα η ΑΕΔΑΚ και ΕΔΕΚΤ, οι οποίες, μάλιστα, πιθανότατα θα ενοποιηθούν.

Όσον αφορά τις εισφορές του νέου κλάδου, θα ανέρχονται σε 6%, όπως και οι εισφορές του υφιστάμενου επικουρικού. Αυτές θα αποταμιεύονται σε ένα "ατομικό κουμπαρά" και θα επενδύονται με χαμηλό, μέσο ή υψηλό ρίσκο, κατ' επιλογή του ίδιου του ασφαλισμένου. Ωστόσο, όταν συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό από τις εισφορές όλων των ασφαλισμένων του, αυτές θα μπορούσε να επενδυθεί από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς.

Το πλεονέκτημα του σχεδιαζόμενου κεφαλαιοποιητικού -επικουρικού κλάδου, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, είναι η συγκέντρωση πόρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να επενδυθούν στην οικονομία, ενώ στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγονται το χρηματοδοτικό κενό που θα γεννήσει η ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο νέο κεφαλαιοποιητικό -επικουρικό κλάδο ασφάλισης  και οι διακυμάνσεις των αποδόσεων της επένδυσης των εισφορών τους.

Όσον αφορά το από εκεί και πέρα χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του νέου συστήματος, σχεδιάζεται, πρώτα, να συζητηθούν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του με τους κοινωνικούς εταίρους στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Έπειτα, το σχετικό σχέδιο θα παρουσιαστεί και θα  έρθει σε δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί. Η ισχύς των αλλαγών θα μπορούσε να έλθει από την μέρα δημοσίευσης του σχεδιαζόμενου νόμου ή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από εκείνο της ψήφισης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com