Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Demi moratoria στις πληρωμές δανείων και το 2021 εξετάζουν οι τράπεζες

Περιορισμένη παράταση των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών και το 2021 εξετάζουν οι τράπεζες, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο απότομης έξαρσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 



Τα moratoria πληρωμών, ύψους 20 δισ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε δανειολήπτες και αφορούν την μη καταβολή κεφαλαίου, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τόκων, λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μετά το διάστημα αυτό, οι δανειολήπτες θα πρέπει να επανέλθουν στην καταβολή ολόκληρης της μηνιαίας δόσης, χωρίς να είναι διασφαλισμένο ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν ομαλά τα δάνειά τους. Κατόπιν αυτού, οι τράπεζες εξετάζουν, σε συνεννόηση με τον SSM, την περιορισμένη διατήρηση των αναστολών, επαναφέροντας σταδιακά τους δανειολήπτες σε καθεστώς πλήρους καταβολής δόσεων.

Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις προ πανδημίας – για παράδειγμα ζητώντας από τους δανειολήπτες το 50% της δόσης για το έτος 2021. "Είμαστε σε συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για τη δυνατότητα μιας τέτοιας σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, όπως κάναμε και στην περίπτωση της εφαρμογής της αναστολής πληρωμών. Στην περίπτωση αυτή, τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα είναι ένα υποσύνολο των συνολικών οφειλετών που είχαν ζητήσει αναστολή πληρωμών", είπε ο CEO της ΕΤΕ.

Οι τράπεζες, πάντως, έχουν επισημάνει, με θετική έκπληξη, ότι στα προγράμματα αναστολών δεν έχουν καταφύγει όσοι θα μπορούσαν να το έχουν κάνει. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, στην πράξη, μόνο 1 στους 3 δανειολήπτες που θα μπορούσε να κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής δόσεων, έχει ζητήσει την αναστολή, καθώς παρά την κρίση,  πολύ μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών συνέχισαν να θέλουν να πληρώνουν τα δάνειά τους ώστε να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι τα μισά από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα "γέφυρα", με το οποίο η μηνιαία δόση δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία επιδοτείται σε υψηλό ποσοστό από το κράτος για τρία τρίμηνα.

"Όλοι, ή σχεδόν όλοι, οι συνεπείς δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από το lockdown στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας δικαιούνταν αναστολή πληρωμών. Μας έκανε θετική εντύπωση πόσο λίγοι τελικά, από τα εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 105 δισ. ευρώ, ζήτησαν την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο", είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμώντας ότι σημαντικό μερίδιο από τα δάνεια των 20 δισ. ευρώ σε moratoria, θα καταφέρουν να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση θα προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ, ή περίπου το ήμισυ των δανείων με αναστολή πληρωμών. Στα τέλη Ιουνίου 2020 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είχε υποχωρήσει σε περίπου 60 δισ.  ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com