Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Λύσεις για τα κόκκινα δάνεια του Covid αναζητούν οι Βρυξέλλες - Ισχυρό "όπλο" ο "Ηρακλής" για τις ελληνικές τράπεζες

Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων βάζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης η κρίση του κορονοϊού, με επίκεντρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση. 



Η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα νέα κόκκινα δάνεια – κληρονομιά του Covid-19, θα ανοίξει στις Βρυξέλλες στα τέλη Σεπτεμβρίου, δρομολογώντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να υποστηριχθούν  λύσεις συλλογικής απομείωσης των NPLs του κορονοϊού.

Οι λύσεις που θα αναζητηθούν στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να περιλαμβάνουν τα ήδη υφιστάμενα κόκκινα δάνεια και στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είναι σημαντική η επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων NPLs των τραπεζών για τον "Ηρακλή" και μάλιστα εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες, με "φόντο" το Ταμείο Ανάκαμψης, στη συνάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.

Η πορεία του ελληνικού Asset Protection Scheme αποτέλεσε επίκεντρο της συνάντησης, με τον επικεφαλής του ESM να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πρόοδο του "Ηρακλή" σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους από την θέσπισή του και δη από την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων των τραπεζών εν μέσω της πανδημίας και των αντίξοων συνθηκών στις αγορές.

Στον "Ηρακλή" θα μεταβιβαστούν κόκκινα δάνεια 30 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, και όπως ανέφερε στον επικεφαλής του ESM ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, η μεγάλη αποδοχή του σχήματος οφείλεται στη μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό τους που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες για την διακράτηση των senior τίτλων των τιτλοποιήσεων.

Η πορεία του ελληνικού APS συζητήθηκε υπό το πρίσμα τόσο των λοιπών κινήσεων της κυβέρνησης για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, όσο και υπό την προοπτική των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για "τεράστια κεφάλαια που δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση των δύο ανδρών και τα οποία αποτελούν "χρυσή" ευκαιρία τόσο για τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες (μετάβαση σε ψηφιοποίηση και "πράσινη" ανάπτυξη) και την κεφαλαιαγορά, όσο και για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή".

Η θετική επίδραση στις τιτλοποιήσεις των NPLs θα έρθει μέσα από την αναμενόμενη άνοδο του real estate, που αποτελεί "καθρέφτη" της οικονομικής ανάκαμψης. Καθώς τα τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια έχουν ακίνητα ως εμπράγματες εξασφαλίσεις, η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων θα δημιουργήσει υπεραξίες στα χαρτοφυλάκια και θα προσελκύσει επενδυτές.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM και για το σημαντικό νομοσχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Το νέο πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Ζαββός, θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που θα συμβάλλει επίσης καταλυτικά στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Όπως είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, μέχρι τα τέλη της ερχόμενης χρονιάς οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα NPLs, αλλά και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) που ήταν τα δύο θέματα που απέτρεπαν την είσοδο των διεθνών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες, φαίνεται ότι πλέον έχουν "σβήσει" στην ατζέντα τους. Η μείωση των κόκκινων δανείων έχει μπει σε επιταχυνόμενη τροχιά, ενώ με τα hive – down (απόσχιση δραστηριοτήτων) στα οποία προχωρούν οι τράπεζες, έχει αποσοβηθεί, στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των προβλεπόμενων για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Στον επικεφαλής του ESM παρουσιάστηκαν από τον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό και οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για την εταιρική διακυβέρνηση, τις μικροχρηματοδοτήσεις και το ξέπλυμα χρήματος (επίκειται). O κ. Regling χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι δύο πλευρές τόνισαν, τέλος, την ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com