Την ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτήσεων με κρατικές εγγυήσεις προς τις μικρότερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ μικρών, διαπιστώνουν κυβέρνηση και τράπεζες.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πληροφορίες κάνουν λόγο για την προετοιμασία νέου προϊόντος που θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις αυτές και θα παρέχει την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η μεγαλύτερη ζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, με αντίστοιχη μειωμένη ζήτηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις, επισημάνθηκε στη χθεσινή συνάντηση του "Παρατηρητηρίου Ρευστότητας" με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των τραπεζών.
"Είναι καιρός να βγούμε πιο δυναμικά προς τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις", είπαν στη συνάντηση οι τράπεζες, κινούμενες στην ίδια γραμμή με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Οι αρμόδιοι υπουργοί έθεσαν ως όρο στις τράπεζες να μην συμπεριλάβουν εκ νέου στις δανειοδοτήσεις τους που θα φέρουν κρατική εγγύηση/επιδότηση, επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει δάνειο με κρατική εγγύηση.
Η στήριξη προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παρέχεται μέχρι στιγμής μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο τρίτος κύκλος του προγράμματος θα αφορά και σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, με τη διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους να ανεβάζει τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος άνω του 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τον πρώτο και δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν καταβληθεί συνολικά 1,861 δισ. ευρώ. Με τον τρίτο κύκλο, η ρευστότητα των επιχειρήσεων αναμένεται να ενισχυθεί συνολικά, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με 3 δισ. ευρώ.
Με τραπεζικά κριτήρια τα δάνεια της ΕΑΤ
Σε αντίθεση με την επιστρεπτέα προκαταβολή που χορηγείται χωρίς τραπεζικά κριτήρια, ως στήριξη σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στοχεύουν σε επιχειρήσεις που δημιουργούν τζίρο και εισοδήματα στην αγορά, παράγοντας ΑΕΠ. Τα δάνεια χορηγούνται στις επιχειρήσεις με τραπεζικά κριτήρια.
Οι τράπεζες αναμένουν το άνοιγμα της δεύτερης φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας της ΕΑΤ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου αναμένουν από την ΕΑΤ να βγάλει ως προϊόν το "νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ". Πρόκειται για την επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 603 εκατ. ευρώ (από 400 εκατ. σε 1,003 δισ. ευρώ) που ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί.
Οι όροι συμμετοχής τραπεζών και Δημοσίου στην επέκταση του προγράμματος δεν θα είναι στην προηγούμενη αναλογία 60% - 40%, αλλά οι τράπεζες θα συμμετέχουν συνεισφέροντας το 95% και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καλύψει το υπόλοιπο 5% για την επιδότηση των τόκων δύο ετών των δανείων που θα δοθούν.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρουμένων επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, και καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης με 100% επιδότηση (από την ΕΑΤ) των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια και 40% επιδότηση των τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του νόμου 128/75. Το ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγηθεί φτάνει μέχρι τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια.
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται και η δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, με τη χορήγηση επιπλέον ποσού 1 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση που, με μόχλευση, θα μπορέσει να παράξει νέα ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, το ποσό των εγγυήσεων του 1 δισ. ευρώ είχε μοιραστεί εξίσου σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η αναλογία θα είναι 80% υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι με το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια (όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων) που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως 5 έτη.