Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Τα περιοριστικά μέτρα "βαρόμετρο" για το νέο πακέτο στήριξης - "έκπτωση" στην Επιστρεπτέα Νο4

Οι αποφάσεις, τις οποίες ενδεχομένως να κληθεί να λάβει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης για lockdown ή για άλλα περιοριστικά μέτρα, θα αποτελέσουν το "βαρόμετρο" για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης.



 Ο λόγος για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τε τοπικές και στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης του πλήγματος που δέχεται ο ιδιωτικός τομέας.

Συζητείται πρόταση για επιπλέον ενίσχυση των κινήτρων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 4 που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. Πηγές του ΥΠΟΙΚ είχαν προαναγγείλει κατά  τις ανακοινώσεις του πακέτου στήριξης της ΔΕΘ ότι η 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα περιλαμβάνει ενισχυμένες παρεμβάσεις για τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί από τον Αύγουστο και μετά τοπικά lockdown ή άλλα περιοριστικά μέτρα.

Ένα από αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά είναι ένα μέρος του ποσού που θα δανειστεί με προνομιακό επιτόκιο ο επιχειρηματίας να μην επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο στην περίπτωση που αυτός έχει υποστεί lowdown. Στο μέτρο αυτό, που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μπορεί μάλιστα, όπως είπε, να αφορά και σε άλλες περιπτώσεις ή κλάδους, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να μιλούν το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη λήψης τοπικών μέτρων σε περιοχές οι οποίες όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία έχουν υποστεί μεγάλη πτώση του τζίρου, όπως για παράδειγμα είναι το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως ισχύει ήδη η μη επιστροφή του 30%-40% του ποσού για όσες εταιρείες έναν χρόνο μετά φανεί πως έχουν πολύ μεγάλη πτώση τζίρου ή αν απασχολούν πάνω από 20 άτομα και δεν προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 4 θα μετέχουν με ειδικούς  όρους και οι περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του κυκλώνα. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από τον ΥΠΟΙΚ το Σάββατο, πως  επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους. Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Επίσης, από τον Οκτώβριο αναμένεται και ο νέος γύρος εγγυοδοτικού της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και το νέο ΤΕΠΙΧ που θα ονομάζεται ΤΕΠΙΧ 2 plus. Επίσης επιχειρείται να διατεθούν, τα υπόλοιπα δάνεια του υφιστάμενου εγγυοδοτικού.

Ο 3ος κύκλος Επιστρεπτέας
Σήμερα λήγει επισήμως το περιθώριο υποβολής προτάσεων για το 3ο κύκλο που είχε δεχθεί έως χθες το βράδυ 123.708 αιτήσεις από επιχειρήσεις και μπορεί να διαθέσει έως 1,5 δισ ευρώ. Έχει και αυτός  διευρυμένα κριτήρια που περιλαμβάνουν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή στον ευρύτερο τουριστικό τομέα είναι σε άλλους κλάδους. Τα οριστικά κριτήρια και του 3ου κύκλου ενδεχομένως να αναπροσαρμοσθούν με την εφαρμοστική εγκύκλιο που θα καλεί και σε νέο γύρο αιτήσεων ένταξης όσους επιχειρηματίες και ατομικές επιχειρήσεις υποβάλλουν έως και σήμερα αίτημα συμμετοχής. Συνολικά για τους 2 αυτούς κύκλους (3ο και 4ο) έχουν προβλεφθεί 2,1 δις ευρώ.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται πως υποβάλλουν αίτηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι ανεξάρτητα από το αν έχουν μετάσχει σε προηγούμενο κύκλο και μετρώνται τα στοιχεία τζίρου τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com