Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σταϊκούρας: Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή μετά το 2021-2022 χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιώσιμη ανάκαμψη

Στην ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα σε επαρκή μέτρα στήριξης της οικονομίας από την πανδημία φέτος και το 2021 και στη διατήρηση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερωτήματα κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Economist. 



Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε απάντησή του στο ίδιο ερώτημα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Μίλησε για επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το 2021, αλλά και σε ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αναλυτικά ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση  μετά το 2021 – 2022". "Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης ανάκαμψης και της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής" ανέφερε. Χρειαζόμαστε λοιπόν μία ήπια προσαρμογή το 2022 είπε, εξηγώντας πως δεν πρέπει η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

Σε ερώτημα προς τον υπουργό Οικονομικών για το αν η πανδημία έχει αλλάξει το σχεδιασμό αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας είπε ότι "επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα κλείσουμε το κενό επενδύσεων που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα".

"Πρέπει να κλείσουμε αυτό το κενό" είπε και έθεσε ως προτεραιότητα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη μείωση του κόστους εργασίας και στα κίνητρα για νέες προσλήψεις έτσι ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο πτωχευτικό δίκαιο το οποίο θα εφαρμοστεί από την αρχή του 2021.  Είπε πως το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα παρουσιασθεί στα μέσα Οκτωβρίου και ανέφερε πως "έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας για να συντονίσουμε τις σχετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται από το κάθε υπουργείο". Εκτίμησε πως το πρώτο κομμάτι αυτών των χρημάτων θα φτάσει στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο ΥΠΟΙΚ στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα 24 δισ. μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση φέτος, αλλά και τα αποθεματικά που διατηρούνται για το μέλλον το οποίο, όπως επισήμανε, παραμένει αβέβαιο. Εκτίμησε πως τα ταμειακά διαθέσιμα θα ενισχυθούν περαιτέρω με τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων μηνών στο τραπεζικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο του Ελληνικού, της ιδιωτικοποίησης των τριών περιφερειακών λιμένων, αλλά και της ενίσχυσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Παρόλα αυτά, επισήμανε πως υπάρχουν "πολλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις μπροστά μας". Αναφέρθηκε στους γεωπολιτικούς κινδύνους και είπε πώς θα χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική ευελιξία με σωφροσύνη και το 2021 και θα γίνει βέλτιστη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων μέσα από την αξιοποίηση της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για μία διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η Ελλάδα αναμένει, όπως είπε, να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 19 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και επιπλέον 12 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το πακέτο αυτό, είπε, είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να στηρίξει την παραγωγικότητά της με επενδύσεις και με μεταρρυθμίσεις που θα έχουν βιώσιμο και παρατεταμένο αντίκτυπο στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.

Μίλησε για μία συνετή δημοσιονομική πολιτική με συνεχή μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών αλλά και με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στην έμφαση που θα δοθεί στην ανάπτυξη υποδομών, ψηφιακής τεχνολογίας, παρεμβάσεων για την ελληνική βιομηχανία και την τόνωση ενδογενών πηγών ανάπτυξης όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, αλλά και η έμφαση στην πράσινη οικονομία. Στο εν λόγω πεδίο μίλησε για έμφαση  των επενδύσεων σε τομείς όπως η αποδοτική χρήση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση, η προστασία και η ενδυνάμωση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η βιοποικιλότητα. "Αυτές οι επενδύσεις θα στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον" επισήμανε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com