Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τα κόκκινα δάνεια – Moratoria πληρωμών, σχέδιο ΤτΕ και νέες τιτλοποιήσεις στον ορίζοντα

Στο προσκήνιο φέρνουν οι επόμενες ημέρες το ζήτημα των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από την κρίση του Covid-19, με παράλληλες κινήσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Παρίσι. 



Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζουν τις επόμενες τιτλοποιήσεις NPLs, καθώς μετά την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank για την οποία δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Οκτώβριο, έρχονται οι τιτλοποιήσεις Vega 5 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και Frontier 6,3 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τιτλοποίηση NPLs ετοιμάζει η Attica Bank (Artemis) και τιτλοποιήσεις δύο μικρότερων στεγαστικών χαρτοφυλακίων εξετάζουν η Eurobank και η Alpha Bank.

Μέχρι τα τέλη του μήνα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για τη δημιουργία Asset Management Company, η συζήτηση για την πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση των NPLs της πανδημικής κρίσης αναμένεται να ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ (SSM) θα πρέπει να εξετάσει το κόστος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο προβλέψεων για τις τράπεζες, υπό το πρίσμα και της πιθανής παράτασης στα προγράμματα αναστολής πληρωμών δανείων, των οποίων το πλαίσιο θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Τα ποσά δανείων που έχουν λάβει αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες της ευρωζώνης ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 δισ. ευρώ αφορούν σε νοικοκυριά και τα 200 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Πρόκειται για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και 17 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, τα moratoria πληρωμών ανέρχονται σε 22,5 δισ. ευρώ (περίπου 15,75 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και 6,75 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις) και αφορούν 330.000 δανειολήπτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, αποκάλυψε ότι οι τράπεζες συζητούν με τον SSM την σταδιακή επαναφορά των δανειοληπτών στην καταβολή ολόκληρου του ποσού της μηνιαίας δόσης δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς μία απότομη μετάβαση στο 100% της δόσης από την 1η/1/2021 θα μπορούσε να αποδειχτεί δυσβάστακτη για κάποιους δανειολήπτες, οδηγώντας τα δάνεια αυτά στο "κόκκινο". Ο κ. Μυλωνάς έκανε λόγο για επάνοδο στις καταβολές με το 50% της μηνιαίας δόσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες προτείνουν πληρωμή του 50% της δόσης για το α΄ εξάμηνο του 2021 και εν συνεχεία πληρωμή του 75% για το τρίτο τρίμηνο του 2021 και επαναφορά στο 100% το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Το θέμα των αναστολών και το πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν ώστε να μην ενταθεί το πρόβλημα των νέων NPLs, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πρόταση που αναμένεται να υποβάλει η ΤτΕ. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το σχέδιο της ΤτΕ για τη σύσταση AMC θα δίνει χρόνο στις τράπεζες για την απορρόφηση των ζημιών από τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων. Θα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs), θα στηριχθεί στις υπάρχουσες υποδομές των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και θα λειτουργήσει με την προϋπόθεση ότι όλες οι τράπεζες θα έχουν ήδη μπει στον "Ηρακλή".

Λειτουργώντας συμπληρωματικά του "Ηρακλή", η AMC φιλοδοξεί όχι μόνο να απαλλάξει εξ ολοκλήρου τις τράπεζες από τα NPLs και να φέρει τον δείκτη NPL σε μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2021, αλλά να λύσει και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, "καθώς αυτό δεν θα μπορεί να λύνεται κάθε χρόνο με hive – down από τις τράπεζες". Σημειώνεται ότι το νέο σχήμα θα συνοδεύεται και από κάποιου τύπου κρατική εγγύηση, όπως ισχύει για τον "Ηρακλή".

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ΤτΕ για τη σύσταση AMC, η οποία θα συζητηθεί με την κυβέρνηση και θα εξεταστεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές:

α) Με την σύσταση της AMC δεν ανατρέπονται αλλά, αντιθέτως, αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές των τραπεζών, καθώς και οι συμμετοχές τρίτων μερών στους τομείς διαχείρισης των NPLs. Δεν ανατρέπονται οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κάθε τράπεζα με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, των οποίων η συνδρομή θα αποτελέσει μέρος της λύσης.

β) Ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα NPLs θα καλύπτονται αποκλειστικά από τις τράπεζες και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο, μέχρι του ελαχίστου ορίου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποκλείεται οποιαδήποτε διασύνδεση του προτεινόμενου σχήματος με ενδεχόμενα σενάρια εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης.

γ) Η πρόταση για τη δημιουργία AMC δεν αποσκοπεί απλώς σε κεφαλαιακή ελάφρυνση, αλλά σε εκτέλεση συναλλαγών με όρους αγοράς και με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com