Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: "Η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα"

Υψηλά ελλείμματα καταγράφονται τόσο σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού (10,9 δισ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (9,2 δισ. ευρώ), ενώ η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο Τριμηνιαίο Δελτίο του Σεπτεμβρίου 2020 με τίτλο "Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις”.



 Στην έκθεση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας γίνεται αναφορά στη ραγδαία πτώση του ΑΕΠ, στη μεγάλη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και της απασχόλησης.

Αναφέρει πως η σημαντική μείωση στο εργατικό δυναμικό συγκρατεί "τεχνητά" την πτώση στην ανεργία. Επίσης, για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων) αναφέρει πως αυξήθηκαν: ανήλθαν σε 2.454 εκατ. ευρώ, έναντι 2.359 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κυρίως λόγω αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των δυσχερειών που προκλήθηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης κα επισημαίνει πως είναι "πρόκληση για την δημοσιονομική διαχείριση" η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Επίσης, αναφέρει πως τα υπόλοιπα των καταθέσεων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών παρουσιάζουν αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες. Από τον Μάρτιο 2020 (υπόλοιπα καταθέσεων Φεβρουαρίου), οπότε και άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης Covid-19 τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Πορεία προϋπολογισμού
Αναλυτικά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναφέρεται πως καταγράφει ένα πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια έλλειμμα 11 περίπου δισ. ευρώ με πρωτογενές έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το αποτέλεσμα (σε ταμειακή βάση) κατά το πρώτο επτάμηνο του 2020 είναι ελλειμματικό κατά 9,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 248 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Επισημαίνεται ότι "τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της συνέχισης της ύφεσης στην οικονομία, της πιθανής παράτασης της περιόδου εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων στήριξής και κατά τους επόμενους μήνες του 2020, αλλά και λόγω περαιτέρω αύξησης των δαπανών (άνω των 6 δισ. ευρώ). Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε άλλωστε με την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του Σεπτεμβρίου".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com